Київ жорстко відреагував на заяву президента Болгарії про Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

Київ жорстко відреагував на заяву президента Болгарії про Крим

Київ жорстко відреагував на заяву президента Болгарії про Крим
Джерело:  online.ua

Після того, як на президентських виборах у Болгарії переміг проросійський кандидат Румен Радев, українські правозахисники звернулися до влади цієї країни із закликом «рішуче засудити» нещодавню заяву політика про “російський Крим”. Сьогодні глава МЗС зазначив, що дипломатичне відомство отримало від багатьох представників офіційної Софії запевнення у незмінності позиції щодо приналежності півострова Україні.

Джерело: Укрінформ

"Ми не лише словами відреагувати, тому що виклик посла Болгарії до МЗС - це дія в дипломатії, а не слова, і за останні два дні ми отримали від багатьох офіційних представників Болгарії запевнення у незмінності позиції Болгарії щодо територіальної приналежності Криму", - зазначив міністр Дмитро Кулеба.

В МЗС наразі вирішують, як рухатися далі у двосторонніх відносинах

Кулеба додав, що в МЗС не залишатимуть такого роду коментарі без відповіді і наразі вирішують, як рухатися далі у двосторонніх відносинах, зважаючи на вищезгадану ситуацію. Також він визнає, що такі висловлювання глави держави стали помітним ударом по українсько-болгарських відносинах.

Нагадаємо, проросійський чинний президент Болгарії Румен Радев, якого переобрали на другий строк, має доволі однозначну проросійську позицію як у політичному спектрі, так і в економічному. Зокрема, він прихильник суттєвого посилення торгових зв’язків між обома країнами.

Також він переконаний в неефективності антиросійських санкцій країн Євросоюзу.

Відносини між Україною та Болгарією. Історичний контекст

Болгарія однією з перших відгукнулася на відновлення незалежності України і вже 5 грудня 1991 р. визнала Україну як самостійну державу, а 13 грудня того ж року встановила з нею дипломатичні відносини.

Україна та Болгарія активно співпрацюють та надають взаємну підтримку в рамках регіональних та міжнародних організацій, таких як ОБСЄ, РЄ, ООН.

Київ привітав Софію з приєднанням до НАТО у 2004 р. та підписанням Угоди про приєднання Болгарії до ЄС у 2005 р. Болгарія засвідчила готовність сприяти євроатлантичній інтеграції України.

Та все дещо змінилося з приходом до влади чинного президента Болгарії, який публічно ставив під сумнів суверенітет та територіальну цілісність України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?