Команда Макрона пригрозила НАТО через скандал з підводними човнами
Категорія
Світ
Дата публікації

Команда Макрона пригрозила НАТО через скандал з підводними човнами

Команда Макрона пригрозила НАТО через скандал з підводними човнами
Джерело:  online.ua

Глава французького МЗС Жан-Ів Ле Дріан заявив, що ситуація, що склалася в Австрії з підводними човнами, контракт на будівництво яких відкликаний офіційним Вашингтоном, вплине на визначення нової стратегічної концепції НАТО.

Джерело: Le Figaro

"Подібне неприпустимо, все це свідчить про кризу", - заявив дипломат, хоча й відзначив, що скандал не спричинить виходу Франції з НАТО.

За словами прессекретаря французького уряду Габріеля Атталі, про перегляд відносин в цьому плані попросив президент США. Франція відкликала свого посла в США після того, як Вашингтон зірвав контракт на будівництво підводних човнів в Австралії.

Габріель Аттал запевнив, що телефонний зв'язок між президентами Еммануелем Макроном і Джо Байденом був запланований «найближчими днями» на прохання американського президента для обговорення кризи, пов'язаної з підводними човнами в Австралії.

Варто відзначити, що Париж дізнався про угоду США і Австралії за годину до офіційного оголошення про неї. Це спричинило зрив аналогічного контракту з будівництва підводних човнів між Францією і Австралією.

Нагадаємо, на тлі ситуації, що склалася, голова Військового комітету НАТО - вищої військової інстанції Північноатлантичного альянсу - адмірал Роб Бауер спробував згладити наслідки нинішньої кризи, заявивши, що вони навряд чи вплинуть на "військове співробітництво" в рамках альянсу.

Скандал з підводними човнами - що відомо

Нагадаємо, 16 вересня офіційний Париж звинуватив американського лідера Джо Байдена у тому, що він завдав Франції удару в спину і поводився, як його попередник Дональд Трамп. Про це заявив також Жан-Ів ле Дріан через відсторонення Парижа від прибуткової оборонної угоди, про яку він домовився з Австралією щодо будівництва підводних човнів.

"Це жорстоке, одностороннє і непередбачуване рішення багато в чому нагадує мені те, що робив пан Трамп... Я злий і засмучений. Так не робиться між союзниками... Це ніж у спину. Ми створили довірливі відносини з Австралією, і ця довіра була підірвана", — поскаржжився французький дипломат.

5 років тому Австралія вибрала французьку суднобудівну компанію Naval Group для будівництва нового підводного флоту вартістю 40 мільярдів доларів, щоб замінити підводні човни Collins, яким понад два десятиліття.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?