Королева Данії Маргрете II офіційно зреклася престолу — відео
Категорія
Світ
Дата публікації

Королева Данії Маргрете II офіційно зреклася престолу — відео

Маргрете II
Джерело:  The Guardian

Королева Данії Маргрете II офіційно зреклася престолу. У Копенгагені пройшла коронація її сина – принца Фредеріка X.

У Данії на престол зійшов новий король

14 січня у центрі Копенгагена зібралися тисячі людей, щоб побачити, як королева Маргрете II підписує декларацію про зречення престолу, завершивши своє 52-річне правління.

Підписавши документ, вона вийшла з кімнати зі сльозами на очах, сказавши: «Боже, благослови короля».

Після цього на балкон палацу Крістіансборг вийшов новий 55-річний король Фредерік X, де його зустріли бурхливими вигуками тисячі людей.

До нього на балконі приєдналася прем’єр-міністерка Метте Фредеріксен, яка подякувала королеві, що залишила трон, і похвалила нового короля.

Після цього натовп привітав король, до якого приєдналася нова королева Марія та четверо дітей. Королева Марія, народжена в Австралії, є першою простолюдинкою, яка стала королевою Данії.

Двоюрідний брат королеви Маргрете, король Швеції Карл Густав, написав на сторінці шведської королівської родини в Instagram: «Ваша Величносте, дорога кузино Маргрете. Коли ви сьогодні залишаєте свою високу посаду королеви Данії, я хочу сердечно подякувати вам за плідну співпрацю протягом багатьох років».

Що відомо про королеву Маргрете

31 грудня у зверненні до нації королева Маргрете II сказала, що піде у відставку 14 січня, у 52-у річницю свого вступу на престол. Вона й надалі носитиме титул Її Величності..

Маргрете стала королевою 14 січня 1972 року після смерті свого батька, короля Фредеріка IX.

У промові з палацу Крістіана IX в Амалієнборзі королева сказала: «Я вирішила, що зараз саме час. 14 січня 2024 року, через 52 роки після того, як я змінила свого улюбленого батька, я піду у відставку з поста королеви Данії. Я залишаю трон своєму синові, кронпринцу Фредеріку».

Маргрете II була однією з найпопулярніших громадських діячів Данії. Вона часто гуляла вулицями Копенгагена практично без супроводу і викликала захоплення данців своїми теплими манерами та талантом лінгвіста та дизайнера.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?