Королева Данії зрікається престолу після 52 років правління — відео
Категорія
Світ
Дата публікації

Королева Данії зрікається престолу після 52 років правління — відео

Маргрете II
Джерело:  Reuters

Королева Данії Маргрете II у новорічній промові оголосила, що зречеться престолу 14 січня. Її наступником стане її старший син, кронпринц Фредерік.

Королева Данії Маргрете II зрікається престолу

83-річна королева, яка зійшла на престол у 1972 році зробила відповідну заяву в прямому ефірі під час своєї традиційної новорічної промови.

У лютому 2023 року вона перенесла успішну операцію на спині.

Операція, природно, породила роздуми про майбутнє — чи не настав час залишити відповідальність наступному поколінню. Я вирішила, що зараз саме час. 14 січня 2024 року – через 52 роки після того, як я змінила свого улюбленого батька – я піду у відставку з поста королеви Данії. Я залишаю трон своєму синові, кронпринцу Фредеріку, - сказала вона.

Маргрете II стала європейським монархом, який найдовше перебував на престолі після смерті британської королеви Єлизавети II у вересні 2022 року.

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен подякувала королеві за її довговічну відданість обов'язку.

Досі важко зрозуміти, що настав час для зміни престолу, — сказала Фредеріксен у заяві, додавши, що багато датчан ніколи не знали іншого монарха.

Reuters пише, що Маргрете протягом усього життя користувалася широкою підтримкою данців, які люблять її тактовну та водночас творчу особистість.

У Данії офіційна влада належить виборному парламенту та його уряду. Очікується, що монарх буде триматися вище партійної політики, представляючи націю з традиційними обов’язками, починаючи від державних візитів до святкування національного дня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?