Коронавірус майже повністю зміг витіснити грип
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус майже повністю зміг витіснити грип

Коронавірус майже повністю зміг витіснити грип
Джерело:  online.ua

Осінню 2020 року ВООЗ наполегливо рекомендувала посилити сезонну вакцинацію від грипу, адже була переконана, що одночасна циркуляція двох небезпечних інфекцій може погіршити епідеміологічну обстановку. Однак ці побоювання були даремні, оскільки захворюваність на грип суттєво знизилася. Вченим з Канади вдалося зрозуміти, з чим це пов'язано.

Джерело: Concordia

Науковці вирішили проаналізувати статистку захворюваності на грип у минулому році в Канаді, Штатах, Австралії та Бразилії. З метою відстеження епідеміологічної картини, вони використовували глобальний вебінструмент для вірусологічного нагляду за грипом ВООЗ FluNet.

Результати досліджень в Північній півкулі

Дослідники дійшли висновку, що на початку пандемії кількість випадків коронавірусу і грипу в Північній півкулі була майже однаковою. Однак після введення заходів профілактики, таких як носіння масок, миття рук і дотримання соціальної дистанції, захворюваність на грип почала стрімко знижуватися, тоді як коронавірус продовжував невпинно поширюватися.

"Дослідження показало також, що сезон грипу, який зазвичай триває з жовтня по травень, закінчився на місяць раніше в Канаді й майже на два місяці раніше в Сполучених Штатах. На початку сезону грипу 2020 року, коли почалася друга хвиля COVID-19, в обох країнах захворюваність залишалася близькою до нуля",- пише видання.

Результати досліджень в Південній півкулі

За словами вчених, аналіз захворюваності в Південній півкулі показав аналогічні результати. У Бразилії та Австралії сезон грипу зазвичай триває з травня по листопад, однак під час пандемії коронавірусу не був зафіксований традиційний підйом, в той час, як друга хвиля COVID-19 наближалася до свого піку. До кінця року кількість випадків грипу залишалося майже нульовою.

Чому пандемія коронавірусу витіснила грип 

За словами науковців, ці висновки продемонстрували, що профілактичні заходи проти коронавірусу в перспективі можуть бути ефективні для зниження захворюваності на грип та інші сезонні інфекції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?