Коронавірус може інфікувати підшлункову залозу і викликати діабет — вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус може інфікувати підшлункову залозу і викликати діабет — вчені

Коронавірус може інфікувати підшлункову залозу і викликати діабет — вчені
Джерело:  online.ua

Covid-19 може інфікувати клітини підшлункової залози, внаслідок чого у здорових людей розвивається діабет після зараження. До такого невтішного висновку дійшли вчені з університету Weill Cornell Medicine у Нью-Йорку, яким у лабораторних умовах вдалося дізнатися, що коронавірус вражає не лише легені, а й товсту кишку, серце, печінку та навіть клітини мозку, які продукують гормон щастя - дофамін.

Джерело: результати дослідження, опубліковані у науковому журналі Cell

На це дослідження вчених спонукало те, що медики почали фіксувати все більше пацієнтів, у яких діабет розвинувся під час зараження коронавірусом або незабаром після одужання. Наукового пояснення причин виникнення діабету не було. З'ясували, що відбувається, дослідники Weill Cornell Medicine. Вони взяли кілька типів клітин зі стовбурових клітин людини і протестували їх, щоб визначити, які можуть бути зараженими SARS-CoV-2.

Результати лабораторного дослідження показали, що інсулін-продукуючі бета-клітини в підшлунковій залозі можуть бути заражені коронавірусом. Після зараження ці клітини виробляють менше інсуліну, а також гормонів, що зазвичай виробляються різними клітинами підшлункової залози.

"Ми називаємо це трансдиференціюванням. Вони в основному змінюють свою клітинну долю, тому замість того, щоб бути хардкорними бета-клітинами, які секретують багато інсуліну, вони починають змішувати різні гормони. Це може дати глибше розуміння патологічних механізмів Covid-19", - пояснив професор Шуібінг Чен, який вже представив результати дослідження на щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету.

Коронавірус вражає підшлункову залозу – наскільки це небезпечно

Результати дослідження колег Weill Cornell Medicine підтвердило окреме дослідження професора Франческо Дотта з Університету Сієни в Італії. Італійські вчені в ході наукової роботи дійшли висновку, що ковід атакує клітини підшлункової залози, впливаючи на білок ангіотензинперетворюючого ферменту 2 (ACE2) на їх поверхні, і що бета-клітини, що продукують інсулін, експресують особливо високі рівні цього білку.

Це може означати, що люди, які хворіють на цукровий діабет, наражаються на більший ризик дисфункції підшлункової залози, якщо вони заразяться Covid-19.

"Пацієнти з діабетом загалом не більш сприйнятливі до інфекції Covid-19 з точки зору частоти, але після зараження у них розвиваються серйозніші ускладнення та серйозні метаболічні порушення", - пояснив Дотта.

Професор Франческо Рубіно, завідувач кафедри метаболічної хірургії Королівського коледжу Лондона, підтримав висновки колег. Він вважає їх біологічним обґрунтуванням теорії про те, що Covid-19 може збільшити ризик розвитку діабету у людей, які навіть не схильні до цього захворювання.

"Чи достатньо таких змін, щоб дозволити цьому вірусу викликати діабет - питання, на яке ці дослідження не дають відповіді, але це дає нам ще одну причину вважати, що це можливо. Це дослідження поглиблює наше розуміння того, як діабет і Covid-19 можуть взаємодіяти біологічно. Це допоможе у розробці нових ефективних способів лікування людей з діабетом від Covid-19", - наголосила керівниця відділу наукових досліджень Diabetes UK, доктор Люсі Чемберс.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?