Вчені розповіли про вплив COVID-19 на психічне здоров'я
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені розповіли про вплив COVID-19 на психічне здоров'я

Вчені розповіли про вплив COVID-19 на психічне здоров'я
Джерело:  online.ua

Українські та іноземні науковці звертають увагу на те, що коронавірус негативно впливає не тільки на фізичне здоров'я, але й також на психічне.

Джерело: "24 Канал"

Як COVID-19 впливає на психічне здоров'я

Україно-швейцарський проєкт "Діємо для здоров'я" вирішив детально розповісти, які негативні наслідки для психіки може спровокувати COVID-19.

За словами вчених, у людей з хронічними захворюваннями фіксують вищі ризики психічних розладів, особливо депресивного та тривожного. Коронавірус ці ризики суттєво примножив.

В результати нового дослідження стало відомо про погіршення психічного здоров'я у пацієнтів з неінфекційними захворюваннями під час пандемії. Пандемія змусила людей по всьому світу довгий час відчувати страх, розгубленість, самотність та невизначеність.

"Негативний вплив на психічне здоров'я може чинити не лише безпосередньо коронавірусна інфекція. Такі необхідні заходи безпеки, як соціальне дистанціювання та фізична ізоляція, також можуть завдати великої шкоди хронічно хворим людям похилого віку чи з інвалідністю. За даними дослідження, фактори фізичної та соціальної ізоляції пов'язані із самотністю та ризиком психічних захворювань у людей старших 50 років. Адже люди старшого віку особливо потребують соціальних зв'язків та участі у житті соціуму. Ізоляція та самотність можуть викликати у них генералізований тривожний чи депресивний розлади", - йдеться в повідомленні.

Науковці звертають увагу на те, що люди почали переживати великий стрес, емоційну нестабільність, можуть дратуватися чи кричати, а їхні харчові звички, фізична активність та сон почали змінюватися.

Окрім того, наголошується, що у пацієнтів, які мали психічні розлади до пандемії, їхні прояви могли загострюватися.

"Необхідно бути уважними до таких змін, фіксувати їх та вчасно на них реагувати, за необхідності звертаючись до лікаря", - наголошують експерти.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?