Космічний апарат Lucy успішно вийшов на міжпланетну траєкторію і прямує до Юпітера
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Космічний апарат Lucy успішно вийшов на міжпланетну траєкторію і прямує до Юпітера

Космічний апарат Lucy успішно вийшов на міжпланетну траєкторію і прямує до Юпітера
Джерело:  online.ua

Американський науковий космічний апарат вартістю 1 млрд доларів, який 16 жовтня було виведено за межі земної атмосфери, успішно переорієнтувався в просторі і вийшов на розраховану вченими міжпланетну траєкторію. Про це повідомляє Національне американське агентство з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA.

Джерело: Twitter NASA.

Пристрій вагою 1,5 тонни виводився на орбіту за допомогою ракети-носія Atlas V, розробленої компанією United Launch Alliance. Вдалий запуск могли спостерігати наживо поблизу стартового майданчика SLC-41, що знаходиться на космодромі у Флориді, на мисі Канаверал о 5:34 за часом Східного узбережжя США ( у Києві в цей час було 12:34 ).

Черговий космічний апарат від NASA Lucy названо на честь австралопітека - одного з можливих, викопних предків людства. Назва вибрана не випадково, адже головна ціль наукової експедиції - вивчення Троянських астероїдів в астероїдному поясі найбільшого газового гіганта Сонячної системи - Юпітера.

Ці астероїди збереглись в ідеальному стані ще від того часу, коли формувались перші планети нашої зоряної системи.

Науковці сподіваються, що проведений космічним апаратом комплекс досліджень дасть можливість знайти відповідь на питання, якою була Сонячна система на початку свого створення.

Місія Lucy

За розрахунками спеціалістів, Lucy вперше пройде біля цілі своєї мандрівки аж у 2027 році.

Наступний, фінальний обліт станеться в 2032 році, потім апарат від NASA повернеться до Юпітера і здійснить орбітальний рух з наближенням до ще двох загадкових астероїдів зі здвоєними орбітами.

Загалом Lucy має вивчити такі астероїди:

  - Eurybates,

 - 21900 Orus,

 - 11351 Leucus,

 - 617 Патрокл

 - 52246 Donaldjohanson (названий на честь першовідкривача австралопітека Люсі).

Вивчатимуться астероїди за допомогою трьох основних робочих інструментів: камера високої роздільної здатності, оптичний і ближній ІЧ-спектрометр і тепловий інфрачервоний спектрометр. Це дозволить оцінити будову об'єктів, процес їхньої еволюції, геологію, фізику, приблизний хімічний склад і зрозуміти, як і з чого формувалась наша Сонячна система 4,5 млрд років тому.

Апарат повністю забезпечується живленням за рахунок сонячних панелей. Як повідомляють в Національному аерокосмічному агентстві, вони розкрились і працюють в штатному режимі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?