Країни бойкотують Олімпіаду в Пекіні. Звинувачують Китай у геноциді
Категорія
Спорт
Дата публікації

Країни бойкотують Олімпіаду в Пекіні. Звинувачують Китай у геноциді

Країни бойкотують Олімпіаду в Пекіні. Звинувачують Китай у геноциді
Джерело:  online.ua

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо оголосив про приєднання Канади до переліку країн, які запроваджують дипломатичний бойкот майбутніх зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні. Жоден представник федерального уряду не відвідуватиме ігри. Та спортсменам дозволено брати участь у змаганнях. Напередодні аналогічні заяви про бойкот зробили уряди США, Великобританії та Австралії.

 Джерело:  CBC

Це колективна спроба надіслати Китаю звістку про те, що порушення прав людини з його боку не залишилися непоміченими.

У розмові з журналістами на Парламентському пагорбі Трюдо сказав, що уряд "надзвичайно стурбований" "повторними порушеннями прав людини, здійсненими урядом Китаю". За його словами, Канада продемонструє своє невдоволення комуністичним режимом, утримавши делегатів, які зазвичай відвідували гучні заходи, як церемонії відкриття та закриття.

Відповідаючи на запитання, чи очікує він будь-якої відповіді з боку Пекіна через те, що Китай готується прийняти делегації з усього світу, Трюдо сказав, що «це не повинно стати несподіванкою» для режиму.

Протягом місяців Канада координувала та обговорювала це питання з нашими союзниками, заявив Трюдо

 Депутати, сенатори та групи громадянського суспільства наполягають на тому, щоб уряд Трюдо, притягнув Китай до відповідальності за його придушення демократичних прав у Гонконзі та триваюче зловживання прав уйгурської мусульманської меншини.

 Утримання меншини уйгурів порівнюють з нацистськими концтаборами

Нагадаємо, ще у 2019 році стало відомо про утримання меншини уйгурів у таборах в Китаї, світові лідери провели паралелі з нацизмом у такій ситуації. Західні країни звинуватили Китай у запроторенні понад мільйона осіб з мусульманської меншини до "концентраційних таборів".

Зі свого боку, тодішній губернатор провінції Сіньцзян відкинув таке порівняння місць утримання уйгурів, заперечивши їх схожість з концентраційними таборами і назвав їх "тим самим, що й школи-інтернати".

 Що відомо про “табори перевиховання” для уйгурів-мусульман в Китаї

 З 2014 року уйгури в Китаї страждають від широкого контролю і обмежень, уряд розширив поліцейський нагляд, щоб стежити за ознаками «релігійного екстремізму», яке включає володіння книгами про уйгурів, відрощування бороди, наявність молитовного килимка.

Крім того, не менше 120 тисяч (є дані і про 1 мільйон) уйгурів містяться в таборах масового утримування, які називаються «таборами перевиховання», метою яких є зміна політичного мислення ув'язнених, головною особливістю таборів є забезпечення прихильності ідеології Комуністичної партії Китаю. В'язні зобовязані «співати гімни, і писати есеї з „самокритикою“»ю

Тривалі періоди ізоляції між уйгурськими чоловіками і жінками були розтлумачені деякими аналітиками як спроба придушити розмноження уйгурів, щоб змінити етнічну демографію країни.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?