Країни ЄС призупинили угоду з РФ про спрощену видачу віз
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни ЄС призупинили угоду з РФ про спрощену видачу віз

Країни ЄС призупинили угоду з РФ про спрощену видачу віз
Джерело:  online.ua

Європейський Союз призупинить дію угоди з Росією, яка спрощує видачу віз. Загальна заборона на візи не буде введена, оскільки щодо цього немає одностайності. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Джерело: Reuters з посиланням на очільника МЗС Угорщини Петера Сійярто

ЄС ухвалив рішення щодо віз для росіян

Він сказав, що Угорщина разом з деякими іншими державами-членами виступила проти візової заборони для росіян на зустрічі міністрів ЄС у Празі.

Загальної заборони на видачу віз громадянам Росії не буде. Кілька держав-членів підняли свій голос проти цього, включаючи мене, - сказав він.

Він сказав, що угода, яка спрощує видачу віз, буде призупинена за підтримки кваліфікованої більшості. Він не сказав, чи підтримує Угорщина цей захід.

Призупинення угоди ускладнить поїздки росіян в Європу і зробить їх дорожчими.

Частини угоди 2007 року щодо вільного пересування урядовців і бізнесменів були призупинені наприкінці лютого.

Ми спостерігаємо значне збільшення перетинів кордону з Росії в сусідні країни. Це стає ризиком для безпеки. Тому сьогодні ми домовилися з міністрами закордонних справ ЄС про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією, - написав головний дипломат ЄС Жозепп Боррель.

Країни Балтії, Фінляндія, Польща, Чехія, Данія та інші рішуче підтримують заборону на туризм, тоді як Німеччина та Франція виступили проти, кажучи, що звичайним росіянам все одно слід дозволити доступ на Захід.

Раніше проти цього рішення виступив верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Він назвав це «не дуже хорошою ідеєю», оскільки багато громадян РФ хочуть залишити свою країну.

За його словами, офіційний Брюссель не повинен відчиняти двері блоку для олігархів, однак, мовляв, "є багато росіян, які хочуть тікати з країни, тому що вони не хочуть жити в такій ситуації".

Політик також звернув увагу на те, що деякі країни вже запровадили низку заходів щодо заборони на видачу віз, які інші країни ЄС не хочуть підтримувати.

Проти повної заборони виступили і США.

Декілька країн Європи вже призупинили видачу віз громадянам РФ (Естонія, Латвія, Литва, Чехія, Польща), Фінляндія планує на 90% зменшити кількість віз, які видаються.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?