Кремль може використати ситуацію на ЗАЕС для заморозки війни в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Кремль може використати ситуацію на ЗАЕС для заморозки війни в Україні

Кремль може використати ситуацію на ЗАЕС для заморозки війни в Україні
Джерело:  online.ua

Аналітики Інституту з вивчення війни (ISW) наголошують, що кремлівський диктатор та військовий злочинець Володимир Путін може використати звіт моніторингової місії МАГАТЕ щодо критичної ситуації на Запорізькій АЕС для заморожування конфлікту в Україні та створення нової угоди, аналогічної раніше підписаним у Мінську.

Джерело: ISW

Путін планує використати критичну ситуацію на ЗАЕС для Мінська-3

Аналітики звертають увагу на те, що шифрована мова звіту МАГАТЕ демонструє збереження України у якості оператора ЗАЕС та покладає саме на українську сторону відповідальність за безпечну експлуатацію станції.

МАГАТЕ не може безпосередньо взаємодіяти з Росією щодо експлуатації станції, не визнавши принаймні мовчазно, що Росія має право на консультації.

За цих умов Путін може спробувати використовувати умови, які він створив на ЗАЕС, для створення паралельної міжнародної структури, що підриває суверенні права України на набагато більшу територію, яку зараз окупують російські війська.

Путін може спробувати скористатися ситуацією, щоб спробувати створити процес, аналогічний мінським угодам, які встановили припинення вогню після російського вторгнення у 2014 році, - наголошують аналітики ISW.

Про що йдеться у звіті МАГАТЕ

На сайті МАГАТЕ опубліковано звіт на 52 сторінках під назвою "Ядерна безпека та гарантії в Україні. Другий зведений звіт генерального директора".

Представники агенції називають ситуацію, що склалась на ЗАЕС після її захоплення кремлівською армією безпрецедентною.

Це перший випадок воєнного конфлікту на об'єктах великої ядерної енергетики. Ядерна аварія може мати серйозні наслідки всередині країни та за її межами.

Життєво важливо, щоб було встановлено постійну присутність МАГАТЕ на ЗАЕС. Це матиме першорядне значення для стабілізації ситуації.

Фахівці місії будуть проводити детальну та безперервну роботу з оцінки фізичних збитків об'єктам станції, визначення працездатності основних та резервних систем охорони та безпеки, а також оцінювати умови праці персоналу.

МАГАТЕ має конкретний і докладний технічний план надання допомоги в галузі охорони та безпеки. Зокрема, почалося постачання обладнання на Запорізьку АЕС.

Для запобігання аварії треба вжити таких заходів, як негайне встановлення зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації для термінового створення відповідної зони.

Також незважаючи на те, що обстріл території ЗАЕС не призвів до аварійної ситуації, зберігається загроза ядерної безпеки та цілісності її об'єктів.

МАГАТЕ рекомендує негайно припинити обстріл території та її околиць, щоб уникнути подальшого пошкодження станції та пов'язаних з нею об'єктів заради безпеки персоналу та підтримки фізичної недоторканності. Це вимагає згоди всіх відповідних сторін на створення зони ядерної безпеки та захисту навколо ЗАЕС, - наголошують представники агентства у своєму звіті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?