Кремль намагається підкреслити економічні вигоди війни напередодні виборів — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кремль намагається підкреслити економічні вигоди війни напередодні виборів — Bloomberg

Кремль
Джерело:  Bloomberg

Рівень бідності у Росії за 2023 рік опустився нижче 10%, перетнувши вперше за понад 12 років історичний мінімум.

Що відомо про стан щодо бідності в РФ

У виданні пишуть, що Росія наближається до президентський виборів у "хорошій" формі. Зараз Кремль витрачає значні кошти на соціальну підтримку сімей, підвищення пенсій, іпотечні субсидії та компенсації родичам військовослужбовців. 

Ідеться, що "суспільне невдоволення економікою майже не відчувається". З іншого боку — постійним джерелом економічного занепокоєння для Кремля залишається швидке зростання цін, яке з'їдає доходи росіян. 

На противагу цьому зростання зарплат перевищує рівень інфляції. Наприклад, середньомісячна заробітна плата у 2023 році сягнула понад 74 тис рублів (814 дол). Це приблизно на 30% вище, ніж два роки тому. Причому, до 2023 року в Росії вже довгий час не спостерігалося зростання реального наявного доходу на понад 5%.

Що кажуть експерти про економіку в Росії

Російський економіст Алєкс Ісаков для Bloomberg сказав, що витрати на військові потреби Росія накопичила ще задового до повномасштабної агресії. Але уряд таки може зіткнутися з ситуацією вибору між скороченням видатків або підвищенням податків. Адже з одного боку високі військові та соціальні виплати насправді можуть продовджити стимулювати зростання цін. 

Ісаков доповнив, що з часом високі ціни та попит перевершать показники "вливання" грошей в конкретні сфери, себто пропозицію.

Наприклад, річне зростання цін у лютому 2024 прискорилося в лютому до 7,7% з 7,4%.

Крім того, цьогорічний дефіцит федерального бюджету на кінець лютого уже становить 1,5 трильйона рублів — тоді як російський Мінфін запланував на увесь 2024 рік дефіцит розміром 1,6 трильйона рублів. Водночас грошові резерви вже скоротилися вдвічі. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?