Критична точка. Коли може початися демографічна зима
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Критична точка. Коли може початися демографічна зима

натовп
Джерело:  The Wall Street Journal

Як наголошує видання The Wall Street Journal, уже найближчими десятиліттями світовий показник народжуваності впаде нижче рівня, необхідного для підтримання постійної чисельності населення Землі. Це стане новим серйозним викликом для людства.

Планеті Земля загрожує демографічна зима

Науковці давно звернули увагу на те, що народжуваність падає майже скрізь, серед жінок на всіх рівнях доходу, освіти та участі в робочій силі.

Цей процес уже зараз вкрай серйозно впливає на спосіб життя людей, зростання економік і позицій світових наддержав.

Що важливо розуміти, в країнах з високим рівнем доходу народжуваність впала нижче рівня відтворення населення в 1970-х роках. Пандемія також стала додатковим потужним ударом.

Окрім того, наголошується, що в країнах, що розвиваються, народжуваність також падає.

У 2023 році Індія випередила Китай як найбільш густонаселена країна, але її народжуваність зараз нижче рівня відтворення населення.

Наближається демографічна зима, — сказав Хесус Фернандес-Віллаверде, економіст, що спеціалізується на демографії в Університеті Пенсильванії.

Фото: FLICKR

Влада багатьох країн уже усвідомила серйозність проблеми

Чимало політиків переконані в тому, що це питання вже стало нагальною національною проблемою.

Урядовці б’ють на сполох через різке скорочення робочої сили, сповільнення економічного зростання та недостатнє фінансування пенсій.

Не можна також забувати життєздатність суспільства, в якому дедалі менше дітей.

За словами політологів, зменшення чисельності населення призводить стає причиною зменшення глобального впливу, що ставить під сумнів у США, Китаї та Росії їхнє довгострокове становище як наддержав.

Деякі демографи вважають, що населення світу може почати скорочуватися протягом чотирьох десятиліть — це один з небагатьох випадків, коли таке траплялося в історії. Уряди розгорнули програми, щоб зупинити падіння, але поки що вони ледве досягли успіху, — пише видання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?