КСУ відтермінував приведення до присяги нових суддів - відома причина
Категорія
Політика
Дата публікації

КСУ відтермінував приведення до присяги нових суддів - відома причина

КСУ відтермінував приведення до присяги нових суддів - відома причина
Джерело:  online.ua

КСУ відтермінував приведення до присяги суддів, яких призначив напередодні президент Володимир Зеленський. Йдеться про Оксану Грищук та Олександра Петришина. Про це сьогодні повідомила нардепка від «Слуги народу» Ольга Совгиря. Вона водночас є офіційною представницею Ради в КСУ.

Джерело: Telegram  Ольги Совгирі

«Сьогодні Конституційний Суд України на спеціальному пленарному засіданні, скликаному на вимогу 11 суддів, відтермінував приведення до присяги новопризначених суддів Конституційного Суду України до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою президента України», – написала вона в своєму телеграм-каналі.

Про призначення президент повідомив під час останнього пресмарафону, який відбувся минулого тижня. Відповідні укази про призначення згодом оприлюднилив в ОП.

 Зеленський уточнив, що призначив двох суддів Конституційного суду за своєю квотою. Про це він сказав 26 листопада під час пресконференції в Києві.

У серпні 2021 року низка громадських організацій закликала Зеленського не проводити зараз конкурс на суддів Конституційного суду за своєю квотою і не призначати суддів КСУ на вакансії, «які юридично відсутні», щоб не поглиблювати таким чином конституційну кризу.

Наразі суддями Конституційного суду за квотою президента є Олександр Тупицький та Олександр Касмінін.

Та після того, як зі сторони президента щодо Тупицького вийшла низка указів, той не може потрапити на своє робоче місце - його не пропускають. Та термін його повноважень спливає лише у травні 2022 року, у Касмініна - у вересні.

Обидва судді оскаржили рішення про своє звільнення у Верховному Суді.

Як питання призначення суддів регулюється законодавством

Згідно з законодавством, голова КС або його заступник протягом п’яти робочих днів з дня призначення нового судді скликають спеціальне пленарне засідання Великої палати суду, під час якого суддя складає присягу і набуває повноважень. При цьому кворум для проведення такого спецзасідання не потрібен.

Нагадаємо, у липні Касаційний суд у складі Верховного Суду визнав незаконним указ Зеленського про скасування призначення Тупицького. Останнього на посаді затвердив президент-втікач Віктор Янукович.

Зі свого боку, в ОП оскаржили це рішення до Великої палати Верховного Суду. Поки що ніяких остаточних варіантів розв'язку цієї ситуації немає.

Читайте також:

  • Сина Януковича заочно арештували у справі Межигір’я

  • Президент-втікач Янукович неочікувано звернувся до усіх українців.

  • Печерський суд ухвалив важливе рішення проти Януковича.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?