Кулеба оцінив ризики України втратити паливо з Білорусі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кулеба оцінив ризики України втратити паливо з Білорусі

Кулеба оцінив ризики України втратити паливо з Білорусі
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час виступу на форумі “Україна 30” у понеділок, 5 липня, згадав про ризики втрати постачання білоруського палива через останні події у відносинах між Києвом і Мінськом.

Джерело: Україна 30

За словами українського дипломата, Київ наразі вже не може повноцінно покластися на Білорусь під очільництвом Олександра Лукашенка як на партнера у багатьох питаннях.

“Зараз ми стали споживачем палива з Білорусі, щодо деяких позицій майже монопольне становище. Цю ситуацію потрібно виправляти”, - наголосив Кулеба.

Він звернув увагу на те, що постачання палива українському сусіду складає важливу частку сучасної білоруської економіки, тож Мінськ не захоче позбутися цих грошей - постачання палива у найближчі країни ЄС наразі неможливе з відомих причин.

“Тому Лукашенко і не стріляє собі в ногу, намагаючись використовувати цей важіль. Але ризик є, ми повинні його враховувати”, - резюмував дипломат.

Відносини України та режиму Лукашенка

Самопроголошений лідер Білорусі та його підлеглі-посадовці систематично упродовж останніх місяців дотримуються такої публічної риторики щодо України, яка фактично є “луною” для позиції Кремля.

Лукашенко називає українське населення братським народом, але нищівним чином критикує безпосередньо уряд, говорить ледь не про продажність Києва на користь заходу, військовий переворот 2014 року та поширює інші пропагандистські та “чорні” тези.

Нещодавно диктатор наказав прикордонникам "повністю перекрити" кордон з Україною, а аргументував таке рішення він нібито надзвичайно потужним каналом надходження в Білорусь зброї. Це озброєння пізніше надходить осередкам, які готують повалення влади в республіці.

Українські прикордонники звертають увагу на те, що протягом останніх шести місяців затримали на кордоні з Білоруссю 27 одиниць зброї, а Білорусь за 5 місяців на кордоні з Україною – 4 одиниці зброї та 10 боєприпасів.

“Тож, усі заяви білоруських політиків про потоки контрабанди зброї з України – безпідставні. Навпаки, з серпня минулого року українські прикордонники на кордоні з Білоруссю несуть службу у посиленому режимі, що сприяло зменшенню протиправної діяльності на цій ділянці”, - заявили в ДПСУ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?