Кулеба озвучив терміни ухвалення рішення щодо використання заморожених активів РФ
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кулеба озвучив терміни ухвалення рішення щодо використання заморожених активів РФ

Дмитро Кулеба
Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна спільно з партнерами у 2024 році досягне рішення стосовно використання заморожених російських активів.

Рішення щодо використання заморожених активів РФ буде ухвалено у 2024 році

Про це глава МЗС повідомив на пресконференції зі своєю канадською колегою Мелані Жолі у Києві.

Рішення буде ухвалено у 2024, я не маю в цьому сумнівів, знаючи динаміку цих дискусій. Питання у тому, що рішення має свої складнощі й можливо буде ухвалюватися частинами. Спочатку щодо податку на прибуток замороженого активу, самого прибутку і з рештою самого активу, — зазначив Кулеба.

Однак, як підкреслив міністр, робота в цьому напрямку триває, "є перші результати й те, що це рішення буде у 2024 році — це факт".

Глава МЗС з гумором пояснив, що "в ідеалі ми б хотіли, аби всі заморожені російські активи були завантажені на заарештований в Канаді російський літак і прилетіли в Україну, де зможемо їх використовувати".

А якщо без жартів, то сподіваюся, що Канада завершить усі судові та юридичні процедури, та цей літак стане важливим символом, важливим прецедентом, передачі не фінансового, а матеріального російського активу Україні, — додав дипломат.

Своєю чергою Жолі у цьому контексті наголосила, що Канада наразі ввела 2 800 санкцій проти Росії та громадян держави-агресора.

Ми заморозили банківські рахунки, які стосуються компанії Абрамовича. Мета полягає в тому, аби виграти саме ті судові справи, що вже є в суді. Ми прагнемо це зробити, щоб санкційний режим працював, — пояснила очільника канадського зовнішньополітичного відомства

Конфіскація активів РФ на користь України

Нещодавно посли Євросоюзу досягли згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів для допомоги Україні. Також повідомлялося, що дипломати своїм рішенням дозволили переказати доходи від активів країни-агресора на окремий рахунок.

Наприкінці 2023 року західна преса писала про те, що США запропонували країнам "Великої сімки" конфіскувати заморожені російські активи у розмірі 300 млрд доларів на користь України.Такий план нібито мають намір узгодити до другої річниці повномасштабного вторгнення російських окупантів в Україну.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський заявляв, що країни Заходу наблизилися до конфіскації активів РФ.

Однак, як повідомляють ЗМІ, Європейський союз, ймовірно, не зможе віддати Україні прибуток від активів РФ за 2023 рік.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?