Культурні діячі закликають Зеленського захистити культурні інституції України
Категорія
Культура
Дата публікації

Культурні діячі закликають Зеленського захистити культурні інституції України

Культурні діячі закликають Зеленського захистити культурні інституції України
Джерело:  online.ua

Українські культурні діячі та громадські організації у відкритому листі закликали главу держави Володимира Зеленського стати на захист культурних інституцій.

Джерело: PEN.Ukraine

Відомі українці звертають увагу президента на те, що стурбовані долею українських культурних інституцій нового покоління, що постали або вийшли на новий рівень завдяки Революції Гідності. Йдеться про:

  • Український культурний фонд,

  • Український інститут,

  • Довженко-Центр,

  • Український інститут книги,

  • Державне агентство України з питань кіно,

  • Мистецький Арсенал.

За словами авторів листа, ці інституції є успішними провідниками державної культурної політики навіть у надскладні часи війни і пандемії, зазначається у зверненні.

Чого вимагають культурні діячі у Зеленського

Автори листа вимагають негайної реакції української влади та солідарного захисту і контролю з боку всіх, кому не байдужа наша країна, включно з міжнародною спільнотою.

"Ми обурені згортанням підтримки та наступом на деякі з культурних інституцій у вигляді прямого й непрямого тиску, обмеження фінансування, повернення практики ручного управління і “телефонного права”, залякування перевірками та перспективами рейдерського захоплення"— йдеться у листі.

Автори листа б'ють на сполох, адже наразі під загрозою якщо не знищення, то перетворення на порожній фасад опинився Український культурний фонд.

"Ми стаємо в обороні цих культурних інституцій та цінностей нової України і вимагаємо негайно припинити тиск і нападки, повернути фінансову підтримку їхньої діяльності, а також забезпечити прозорі та чесні конкурси на посади нових керівників", - наголошують культурні діячі.

Авторами листа виступили: правозахисник Мирослав Маринович, письменники Андрій Курков, Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Ірена Карпа, Оксана Забужко, режисер Олег Сенцов, Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу, ГО Українер, Рух ЧЕСНО, Українська гільдія режисерів та інші.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?