Латвія продовжила обмеження на в'їзд росіян
Категорія
Політика
Дата публікації

Латвія продовжила обмеження на в'їзд росіян

Кордон Латвії
Джерело:  Delfi

Уряд Латвії ухвалив поновити терміни обмежень на в'їзд громадян Росії до весни 2025 року, враховуючи загрозу безпеці з боку РФ.

Латвія обмежила в'їзд громадян Росії до країни

Термін обмеження, що діє, спливає на початку березня. Рішення уряду від 27 лютого передбачає продовження терміну обмежень до 4 березня 2025 року, розказали агентству LETA у Міністерстві закордонних справ Латвії.

Про це повідомляє Delfi.

У зв'язку з повномасштабним військовим вторгненням Росії в Україну різко зросла кількість громадян Росії, які бажають в'їхати до країн Європейського союзу через сухопутний кордон, повідомляє латвійське МЗС.

Обмеження було запроваджено у Латвії 9 вересня 2022 року. Згідно з розпорядженням уряду країни також обмежена видача віз громадянам Росії. Загалом з моменту прийняття розпорядження у 2022 році до 31 грудня 2023 року у дипломатичних та консульських представництвах Латвії за кордоном було видано 1956 віз громадянам Росії.

Заяви на отримання віз приймаються лише у виняткових випадках — від членів сімей громадян Латвії та громадян ЄС, і від громадян РФ, що отримали право на проживання в Латвії, на підставі закону про репатріацію та закону про імміграцію. Або у випадках гуманітарних обставин — наприклад, тяжкого захворювання близького родича чи похорону, у разі загрози безпеці особи чи запрошення брати участь у засіданні суду за рішенням латвійського суду, пояснили у МЗС.

Наразі і в інших країнах-членах ЄС, наприклад, у Фінляндії та Чехії, також ухвалено нормативні акти, що обмежують в'їзд громадян Росії.

У січні 2024 року Латвія розпочала процес депортації 985 громадян РФ, які не виконали передбачені імміграційним законодавством країни вимоги.

Рішення Латвії щодо агропродукції з РФ та Білорусі

Як повідомляє Сейм Латвії, депутати прийняли поправки до Закону про сільське господарство та розвиток сільських територій, які забороняють імпорт сільськогосподарської продукції та кормів для тварин з Російської Федерації та Республіки Білорусь для споживання в Латвії.

Відповідно до поправок, така продукція походженням з Росії чи Білорусі також не повинна імпортуватися з третіх країн.

Заборона на імпорт поширюється на сільськогосподарську продукцію та корми для тварин, які залишаються в Латвії, а не на ті, що транспортуються в інше місце в межах ЄС.

Безкарне вчинення міжнародних злочинів і отримання від них вигоди суперечить моралі суспільства, етичним нормам і нашій системі цінностей. Споживання продуктів російського походження, таким чином прямо чи опосередковано підтримуючи злочинний режим, несумісне з мораллю суспільства, — сказав Яніс Рейрс, голова комітету Сейму з питань бюджету та фінансів.

За даними Мінсільгоспу Латвії, за перші 10 місяців 2023 року імпорт сільськогосподарської продукції та кормів для тварин з Росії до Латвії склав 280 млн євро.

Чотири основні групи продуктів: корми для тварин, зерно, горох і ріпакова олія становлять 90% сільгосппродукції, імпортованої до Латвії з Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?