Латвія заборонила своїм збірним грати з командами РФ та Білорусі
Категорія
Спорт
Дата публікації

Латвія заборонила своїм збірним грати з командами РФ та Білорусі

Латвія
Джерело:  Delfi

Спортивним збірним Латвії буде заборонено змагатися з росіянами та білорусами. Поправки до Закону про спорт було ухвалено 1 лютого в остаточному читанні в Сеймі.

Латвія внесла в закон заборону грати зі збірними Росії та Білорусі

За зміни до закону проголосували 74 парламентарі. Заборона діятиме й у тому випадку, якщо спортсмени з цих країн братимуть участь у змаганнях у нейтральному статусі.

Поправки до закону передбачають, що Латвії не буде дозволено організовувати змагання збірних команд з ігрових видів спорту, в яких беруть участь збірні Росії чи Білорусії під своїм прапором або в нейтральному статусі. Це стосуватиметься як дорослих, так і юнацьких та юніорських змагань.

Голова підкомітету зі спорту Комісії з освіти, культури та науки Давіс Мартінш Даугавієтіс раніше пояснив, що основна ідея поправок до Закону про спорт полягає в тому, щоб на національному законодавчому рівні встановити, що латвійські команди з командних видів спорту, наприклад, у баскетболі, футболі чи хокеї, не можуть ні грати самостійно, ні нейтрально, вести взаємні ігри на полі з командами країн-агресорів — Росії та Білорусії.

Це означає, що у разі, якщо буде встановлено, що збірній Латвії доведеться грати проти Росії чи Білорусії, міжнародні спортивні організації мають поважати латвійське законодавство, — пояснив Даугавієтіс.

Що відомо про участь РФ та Білорусі в змаганнях

За рекомендаціями Міжнародного олімпійського комітету, національні збірні Росії та Білорусі залишаються відстороненими від змагань у більшості видів спорту. У грудні 2023 року МОК офіційно дозволив "нейтральним" росіянам та білорусам взяти участь в особистих змаганнях Олімпіади-2024 — до командних турнірів атлетів з двох країн не допускатимуть і надалі.

Водночас збірній Білорусі з футболу та місцевим клубам дозволяється брати участь у змаганнях під егідою УЄФА — за умови, що такі зустрічі відбуваються за межами країни. Від початку вторгнення білоруська національна збірна з футболу змогла взяти участь у попередньому розіграші Ліги націй та відборі Євро-2024.

Так, збірні Латвії та Білорусі потенційно могли зіграти між собою в сезоні футбольної Ліги націй 2024/25 серед чоловіків — обидві команди проведуть наступний змагальний рік у дивізіоні С. Але на жеребкуванні дві збірні потрапили до одного кошика посіву і не зможуть стати суперниками за однією групою.

У вересні 2023 року, на тлі намірів УЄФА повернути Росію до міжнародних футбольних змагань U17, Латвія — спільно з Англією, Польщею та Швецією — на рівні місцевої федерації заявила про намір бойкотувати матчі з російськими суперниками. Згодом УЄФА відмовилася від планів поновити російські юнацькі команди у змаганнях.

До офіційного рішення МОК у Латвії також виступали проти дозволу для росіян та білорусів змагатися на Олімпіаді-2024. Згодом президент країни Едгарс Рінкевичс виступив проти вердикту МОК — і навіть припустив можливість бойкоту цьогорічних літніх Ігор з боку збірної Латвії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?