Латвія відмовить у посвідці на проживання тисячам росіян
Категорія
Світ
Дата публікації

Латвія відмовить у посвідці на проживання тисячам росіян

Латвія

Щонайменше 1213 громадян Росії, які не виконали вимоги поправок до закону про імміграцію і подали документи на отримання дозволу на проживання в Латвії, будуть видворені з цієї країни.

Порушники – на вихід: Латвія зменшує кількість росіян в країні

Громадяни Росії, які порушили закон про імміграцію в Латвії, будуть видворені.

Про це повідомило латвійське Управління у справах громадянства і міграції (PMLP).

Відомство пояснило, що 1213 росіян не подали документів на отримання дозволу на проживання в Латвії до 30 листопада – терміну, встановленого зміненим законом, і немає інформації про те, що вони вже виїхали з Латвії.

Остаточна кількість росіян, яких видворять із Латвії через недотримання закону, ще не визначена, оскільки 3 січня 2024 року закінчується термін дії посвідок на постійне проживання громадян Росії, які підпадають під дію поправок до закону про імміграцію і не подали заяви на отримання статусу постійного резидента ЄС до 31 грудня.

Останній термін поширюється лише на тих, хто до 30 листопада пересклав іспит на знання державної мови, підкреслюють у PMLP.

До внесення змін до закону громадяни РФ у Латвії отримували посвідку на постійне проживання в країні за спрощеною процедурою, без складання мовного іспиту. Але з вересня 2022 року вони повинні були скласти обов'язковий іспит на знання державної мови на розмовному рівні.

Спершу іспит треба було скласти до 2 вересня 2023-го, але парламент Латвії дозволив перескласти його до 30 листопада зі збереженням посвідки на проживання й продовження терміну подання документів до кінця року.

На початку вересня повідомляли, що більшість громадян Росії у Латвії, які складали мовний іспит для отримання постійної посвідки на проживання, з першої спроби не впоралися з ним.

У Латвії попередили про штрафи за провокативні наклейки на авто

У відомстві додали, що такі написи можуть бути розцінені як "пропаганда воєнних злочинів, скоєних державою-агресором в Україні".

Поліцейські у разі виявлення транспортних засобів, покритих такими написами, невідкладно приписують особам їх усунути, а також роз’яснюють мету та мотиви розміщення такого напису. Особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності, - повідомили в поліції.

Там підкреслили, що з огляду на поточну геополітичну ситуацію та війну Росії в Україні не допускається будь-яка героїзація військової агресії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?