Лауреатом Нобелівської премії з літератури став письменник з Танзанії 
Категорія
Світ
Дата публікації

Лауреатом Нобелівської премії з літератури став письменник з Танзанії 

Лауреатом Нобелівської премії з літератури став письменник з Танзанії 
Джерело:  online.ua

Нобелівська премія з літератури 2021 присуджена танзанійському письменникові з Занзібару Абдулразаку Гурні. Премію вручили традиційно в Стокгольмі, її вручили "за його безкомпромісне і чуттєве викриття наслідків колоніалізму і опис долі біженців в вирі культур і континентів".

Джерело: прес-центр Нобелівського комітету

Письменник Абдулразак Гурна обрав для написання своїх романів жанр реалізму, він пише англійською, в даний час живе у Великій Британії. Остання його літературна робота була оприлюднена 4 роки тому, йдеться про роман "Гравійне серце". Гурна відомий також такими романами, як "Рай" 1994 року і "Дезертирство" 2005 року.

Нагадаємо, африканський письменник отримав Нобелівку з літератури востаннє ще в 80-х роках минулого століття. Тоді ним став Воле Шоїнка з Нігерії. Він є найбільш раннім лауреатом Нобелівської премії серед всіх нині живих письменників і останнім з живих. Поряд з драматичними творами і прозою, Шоїнка опублікував кілька поетичних збірок, з яких найбільш відомі «Вірші з в'язниці» ( «Poems From Prison», 1969) і доповнене і розширене видання цієї збірки під назвою «Ворота склепу»

Інші ймовірні претенденти на отримання Нобелівки

Цього року критики називали найбільш імовірними претендентами на отримання премії французьких письменниць Анні Ерно і Маріз Конде. Також згадувалися імена британського письменника індійського походження Салмана Рушді, поетеси Енн Карсон і письменниці Маргарет Етвуд з Канади. За романом останньої був знятий відомий серіал "Розповідь служниці" з Елізабет Мосс в головній ролі.

Варто зазначити, що вже кілька років в числі кандидатів на отримання премії числиться японський письменник і перекладач Харукі Муракамі. Але згідно з правилами, Нобелівський комітет може публікувати інформацію про всіх претендентів тільки після закінчення 50-річного терміну, тому цю інформацію швидше можна трактувати як чутки.

Що відомо про Абдулразака Гурне

  • Гурна народився на острові Занзібар в 1948 році в сім'ї мусульман арабського походження.

  • У 1968 році, в зв'язку з анти-арабськими настроями на Занзібарі, переїхав до Великої Британії, де продовжив навчання.

  • У 1982 році отримав докторський ступінь в Кентском університеті у Великій Британії.

  • У 1985 році читав курс лекцій, присвячений літературі вихідців з колоній Великої Британії.

  • Є редактором збірки «Есе про африканську писемність».

Нагадаємо, право висунення на премію мають люди, які отримали таке право від Нобелівського комітету. Це, в основному, літературні критики, письменники, поети, лауреати попередніх років.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?