"Ля Палісіада" перемогла. Оголошені результати фестивалю українського кіно у Польщі
Категорія
Культура
Дата публікації

"Ля Палісіада" перемогла. Оголошені результати фестивалю українського кіно у Польщі

"Ла Палісіада"

Найбільший фестиваль українського кіно у Польщі Ukraina! Festiwal Filmow оголосив переможців у номінаціях. Найкращим повнометражним фільмом обрано стрічку Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада".

"Ля Палісіада" перемогла на фестивалі українського кіно у Польщі

У Польщі закінчився восьмий кінофестиваль Ukraina! Festiwal Filmowy – найбільший фестиваль українського кіно в країні. Найкращим повнометражним фільмом журі обрали стрічку Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада".

Про це повідомила пресслужба фестивалю у Facebook.

"Ля Палісіада" – це повнометражний художній фільм режисера Філіпа Сотниченка.

Фільм створено в жанрі, який самі кінематографісти називають "пострадянський нуар". Події розгортаються в Україні 1996 року, за кілька місяців до підписання протоколу № 6 Європейської конвенції з прав людини. Цей протокол передбачав відмову від смертної кари, яка дісталася Україні в спадок від СРСР. До цього за кількістю смертних вироків Україна мала один із найвищих показників у світі.

Хто став переможцями Ukraina! Festiwal Filmowy

Найкращим документальним фільмом фестивалю стала стрічка "Звідки куди" (Skąd dokąd) режисера Мачека Хамели про евакуацію українців.

Це повнометражний документальний фільм, який ілюструє збірний образ українських переселенців: дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення Росії змушені були залишити свої домівки і їхати у невідоме майбутнє.

Події стрічки відбуваються в евакуаційному бусику. Водієм був сам режисер фільму Мачек Хамела.

Найкращий короткометражний фільм – "День вчителя" режисера Олексія Пасічника.

Нагороду за найкращий художній фільм вручили стрічці "Я і Фелікс" режисерки Ірини Цілик. Це екранізація роману українського письменника Артема Чеха "Хто ти такий?".

Книга і фільм розповідають про дорослішання хлопця Тимофія у 90-х, його сім'ю, друзів, перше кохання і стосунки з колишнім контррозвідником Феліксом, який став частиною його родини. Історія розвивається на тлі буремних 90-х та розказана через призму дитячого сприйняття.

В обґрунтуванні журі окремо відзначили акторську гру Влада Байлюка, з чим я його і вітаю! – написала Цілик у Facebook.

За найкращу акторську роботу журі відзначило Ірму Вітовську у фільмі "Коза Ностра. Мама їде" і Карину Химчук за роль у стрічці "Ти мене любиш?"

Приз глядацьких симпатій вручили фільму "Люксембург, Люксембург" режисера Антоніо Лукіча. За сюжетом, коли брати-близнюки дізнаються, що їхній давно зниклий батько захворів у Люксембургу, вони вирушають у подорож, аби побачити його востаннє.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?