Премія "Кіноколо" визначила найкращий український фільм 2023 року
Категорія
Культура
Дата публікації

Премія "Кіноколо" визначила найкращий український фільм 2023 року

Кіноколо

Оголошено лауреатів шостої Національної премії кінокритиків «Кіноколо». Найкращим повнометражним ігровим фільмом визнали стрічку «Ля Палісіада».

Хто став лауреатом премії Кіноколо

Лауреати премії "Кіноколо":

  • Найкращий повнометражний ігровий фільм – "Ля Палісіада"

Іронічна драма «Ля Палісіада» натхненна естетикою 80-х та 90-х років минулого століття та розповість про події 1996 року, за кілька місяців до скасування мораторію на смертну кару.

  • Найкращий режисер та автор сценарію – Антоніо Лукіч ("Люксембург, Люксембург")

Коли брати-близнюки дізнаються, що їхній давно зниклий батько захворів у Люксембурзі, вони вирушають у подорож, аби побачити його востаннє.

  • Відкриття року – "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова як найкращий повнометражний дебют

Український кінорежисер і журналіст, лауреат Пулітцерівської премії Мстислав Чернов показує 20 днів, які він і його колеги провели в блокадному Маріуполі.

  • Найкращий актор – Аміл Насіров ("Люксембург, Люксембург")

  • Найкраща акторка – Карина Химчук ("Ти мене любиш?")

17 річна Кіра виходить з підліткового віку в доросле життя в той самий момент, коли Україна виходить з радянського рабства в невідомість. Разом вони вперше спробують все – смішне, небезпечне, бунтарське – як і кожен підліток.

  • Найкращий короткометражний ігровий фільм – "ГКЧП" режисера Аркадія Непиталюка

19 серпня 1991 року. СРСР. У Москві ГКЧП, мітинги, барикади і танки. А у дитячо-юнацькому таборі поблизу Запоріжжя своє життя. Кохання, страх, пристрасть і синьо-жовтий прапор. І «Лебедине озеро» по телевізору.

  • Найкращий документальний фільм – "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова

  • Найкращий анімаційний фільм – "Маріуполь. Сто ночей" режисерки Софії Мельник

Картина російського вторгнення в Україну, показана з точки зору чотирирічної дівчинки. Розповідь мультфільму – це пісня, сповнена бунтарства та злості, з експресивним вокалом, який у поєднанні з образом набуває надзвичайної сили та сили. Анімація присвячена дітям, які постраждали та загинули під час війни в Україні.

Нагороду За досягнення отримали Станіслав Битюцький, Альона Пензій, Олександр Телюк, Олег Оліфер та Олена Гончарук з команди Довженко-Центру за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?