Лідера каталонських сепаратистів затримали на Сардинії: йому загрожує екстрадиція
Категорія
Світ
Дата публікації

Лідера каталонських сепаратистів затримали на Сардинії: йому загрожує екстрадиція

Лідера каталонських сепаратистів затримали на Сардинії: йому загрожує екстрадиція
Джерело:  online.ua

На території Сардинії було затримано каталонського політика Карлоса Пучдемона, який кілька років тому був одним з лідерів масивного руху за незалежність регіону від іспанської корони.

Джерело: Euronews

За оприлюдненими даними, колишнього голову уряду Каталонії та ексдепутата Європарламенту взяли під варту в аеропорті міста Альгеро моментально після прибуття.

Пучдемон передбачав брати участь у фольклорному святі каталонської культури на згаданому острові. Ордер на його арешт було видано на європейському рівні ще 2019 року. Незабаром іспанська влада вирішить питання щодо підстави для екстрадиції лідера сепаратистів у країну.

Переслідування Пучдемона в Іспанії

У 2017 році каталонський політик став ініціатором проведення референдуму про незалежність регіону. Його звинуватили у підбурюванні до заколоту проти суверенітету Іспанії.

Він переховувався за межами королівства та користувався статусом представника Європарламенту. Утім, вже у березні 2021 року він був позбавлений відповідної недоторканості.

Незалежність Каталонії

Всередині вересня жителі відповідного регіону організували масовий марш за незалежність. Масштабні заходи відбулися напередодні у суботу, 11 вересня, у так званий Національний день Каталонії.

Згідно з оцінкою правоохоронних органів, учасниками акції стали близько 108 тисяч осіб. Утім, це — тенденція до зменшення, оскільки ще 2019 року до акції долучилися до 600 тисяч учасників.

Марш став першим з того моменту, як іспанська влада вирішила помилувати сепаратистських лідерів — їх засудили за референдум про незалежність 2017 року. Окремі лідери руху за незалежність, яких раніше виправдали й помилували, також відвідали демонстрацію.

Передбачається, що представники уряду Каталонії та Іспанії проведуть зустрічі наступного тижня безпосередньо у Барселоні. Це своєю чергою стане новим раундом врегулювання конфлікту. Процес було заморожено з лютого 2020 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?