Лідери G7 підтвердили непохитну підтримку України та засудили вторгнення РФ — заява
Категорія
Політика
Дата публікації

Лідери G7 підтвердили непохитну підтримку України та засудили вторгнення РФ — заява

Лідери G7 підтвердили непохитну підтримку України та засудили вторгнення РФ — заява
Джерело:  online.ua

Члени G7 зустрілися в Хіросімі, Японія. У спільному комюніке лідери засудили жорстоку війну Росії проти України «найрішучішим чином», назвавши її серйозним порушенням міжнародного права.

Джерело: заява  G7

G7 пообіцяла подальшу підтримку України

У заяві світові лідери закликали до «справедливого і тривалого миру» і підтвердили намір надати Україні військову, фінансову та гуманітарну підтримку.

Ми ще раз найрішучіше засуджуємо агресивну війну Росії проти України, яка є серйозним порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН. Жорстока загарбницька війна Росії є загрозою для всього світу всупереч основним нормам, правилам і принципам міжнародного співтовариства.

Країни заявили, що підтверджують їхню непохитну підтримку України стільки, скільки буде потрібно для досягнення всеосяжного, справедливого та міцного миру.

Ми опублікували заяву лідерів G7 щодо України, і з чітким наміром і конкретними діями, викладеними в ній, ми зобов’язуємося посилити нашу дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову підтримку для України, збільшити витрати для Росії та тих, хто підтримує її військові зусилля та продовжувати протидіяти негативному впливу війни на решту світу, особливо на найбільш уразливі верстви населення.

Також члени Великої сімки ухвалили план протидії використання Росією енергетики у якості зброї.

Ми працюватимемо разом, щоб гарантувати, що спроби використовувати економічну залежність як зброю, змушуючи членів G7 і наших партнерів, у тому числі малі економіки, виконувати вимоги та відповідати їм, зазнають невдачі та зіткнуться з наслідками. Здобувши уроки з недавніх інцидентів використання енергетичної та іншої економічної залежності як зброї, ми рішуче виступаємо проти такої поведінки, - йдеться в заяві.

Заява Великої сімки про Україну

Нагадаємо, що 19 травня, країни опублікували окрему заяву про Україну.

У документі йдеться про різні аспекти війни РФ проти України: санкції, окупація ЗАЕС, заклик до виведення військ тощо.

Також країни пообіцяли ввести подальші санкції проти РФ, засудили ядерну риторику Росії, підтримали відновлення та відбудову України, відзначили антикорупційну реформу та реформу системи правосуддя.

Наразі в Японію особисто прибув  президент України Володимир Зеленський, який візьме участь у саміті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?