Ліси Амазонії почали отруювати Землю
Категорія
Світ
Дата публікації

Ліси Амазонії почали отруювати Землю

Ліси Амазонії почали отруювати Землю
Джерело:  online.ua

В результаті нового масштабного дослідження науковців із різних країн стало відомо, що протягом останнього десятиліття ліси Амазонії викинули в атмосферу майже на 20 відсотків більше двоокису вуглецю, ніж поглинули. За словами експертів, це свідчить про те, що Земля більше не може покладатися на найбільший тропічний лісовий масив планети, адже він почав її отруювати.

Джерело: Phys.org

Що потрібно знати про ліси Амазонії

Вчені звертають увагу на те, що у басейні річки Амазонки росте половина всіх тропічних лісів нашої планети, які є найбільш ефективними в поглинанні і зберіганні СО2, в порівнянні з іншими типами рослинності.

"Якщо цей регіон стане джерелом вуглекислого газу, а не його поглиначем, стримувати кліматичну кризу стане набагато важче",- попереджають фахівці.

Науковці пояснили, чому ліси Амазонії перетворилися на джерело СО2

Використовуючи метод аналізу супутникових даних міжнародна команда вчених вперше підтвердила, що ліси перетворилися на велике джерело вуглекислого газу, виділяючи його більше, ніж зони, повністю позбавлені рослинності.

"З 2010 по 2019 бразильська частина Амазонії, яка складає приблизно 60 відсотків усього лісу, виділила 16,6 мільярда тонн СО2, а поглинула тільки 13,9 мільярда тонн", - йдеться вповідомленні.

За словами експертів, головна причина цієї аномалії - вирубка лісів та пожежі.

"Ми наполовину очікували цього, але вперше у нас є цифри, які показують, що бразильська Амазонія стала своєю протилежністю, і тепер це велике джерело емісії. Ми не знаємо, в який момент ця зміна стане незворотною",— заявив один із організаторів дослідження Жан-П'єр Віньерон.

Окрім того, наголошується що у 2019 році масштаби вирубки лісів та пожеж зросли у чотири рази. Якщо двома роками раніше це був один мільйон гектарів, то у 2019 році – 3,9 мільйона гектарів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?