Ловив мавік з гранатою. Замкомбата ударних БпАК “Ахіллес” поділився історіями з фронту
Категорія
Україна
Дата публікації

Ловив мавік з гранатою. Замкомбата ударних БпАК “Ахіллес” поділився історіями з фронту

Дрон
Джерело:  online.ua

Заступник командира з озброєння батальйону ударних БпАК “Ахіллес” 92 ОШБр ім. Кошового отамана Івана Сірка “Аякс” в інтерв'ю Online.UA поділився цікавими фронтовими історіями. Випадок з “полюванням” на мавік з гранатою і порятунок пораненого бійця закінчилися позитивно тільки завдяки великому бойовому досвіду та швидкій реакції воїна.

Головні тези:

  • Замкомбата ударних БпАК “Ахіллес” розповів про незвичні випадки, які трапляються на полі бою.
  • Бійці з великим досвідом реагували на небезпечну ситуацію, коли дрон втратив контроль та ніс гранату на військові позиції.
  • Батальйон ударних БпАК “Ахіллес” відомий своєю дисциплінованістю та ефективністю в боях на Сході нашої країни, де він брав участь у важливих операціях.

Ловив Mavic з гранатою, бо той втратив керування

“Аякс” розказав реальну фронтову історію про гонитву за дроном з гранатою.

Треба розуміти, що на третьому році війни всі наші інстинкти самозбереження, вони притупилися вже просто максимально. І тут почалася спека, а мавік все ж не розрахований під це все, і гранату він тягнув натужно, а інтенсивність вильотів, ну, просто шалена була. І в якийсь момент мавік такий видає нову для нас тоді помилку, він каже, що все, в мене перегрів моторів, я вертаюсь додому.

“Аякс”

“Аякс”

Заступник командира з озброєння батальйону ударних БпАК “Ахіллес”

Дрон вмикає режим повернення додому, він тільки відлетів, і тут так летить назад з цією гранатою до нас. І контролю нема ніякого, не скасувати нічого. В нас такий ступор, бляха, що робити? І я кажу: давайте так, треба спробувати його зловити, бо зараз буде горе. Я вискакую з окопу ловити цей Mavic, вибігаю на дорогу, а попереду якраз таке поле, а звичка не залазити в поле вже прямо нормально відпрацьована у мене.

Далі, за словами “Аякса”, пілот повідомив, що повернув собі контроль над дроном, і замкомбата вирішив спробувати зберегти і Mavic, і гранату.

Я кажу, давай, підтягую і я беру його в руку. Він такий підводить мавік, вже ж так акуратно. І в цей момент мавік такий каже, “Все, перегрівся!”, і вимикає мотори.

У складній ситуації “Аякс” не розгубився, хоча мавік з гранатою впав просто перед ним. Замкомбата встиг відскочити, впасти на дорогу і залягти, а потім хутко відповзти в окоп.

Німа сцена, пацани вже курять (в окопі — ред.). Я кажу: зараз я видихну і поповзу, заберу мавік та гранату, яка ще не підірвалася. А в цей момент на дорогу вискакує “беха” і переїжджає той мавік, і він все одно підривається.

Завдяки дрону ми врятували пораненого бійця

Також “Аякс” пригадав випадок з пораненим бійцем, якого вдалося врятувати завдяки дрону.

Йшов ворожий штурм, боєць вискочив з позиції та був поранений. Він не міг доповзти до бліндажа. А на Mavic ми бачили, що він реально стікає кров'ю, і в нього не було турнікета. І ми FPV-шкою принесли йому турнікет, щоб він зміг перемотатися, і його потім відтягнули.

Замкомбата ударних БпАК “Ахіллес” вважає, що це було одне з нестандартних використань дрона.

Просто там доставка гуманітарки — це одне, а тут це було питання часу. Треба було дуже швидко прийняти рішення, і ось воно було так зроблено і реалізовано максимально швидко.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?