Люблінський трикутник екстрено закликає Захід зупинити свавілля РФ в Криму
Категорія
Світ
Дата публікації

Люблінський трикутник екстрено закликає Захід зупинити свавілля РФ в Криму

Люблінський трикутник екстрено закликає Захід зупинити свавілля РФ в Криму
Джерело:  online.ua

Члени "Люблінського трикутника" – Україна, Польща та Литва – 18 травня разом вшановують пам'ять жертв кримськотатарського геноциду. Окрім того, вони звернули увагу міжнародної спільноти на те, що події 1944 року повторюються зараз.

Джерело: МЗС України

"Люблінський трикутник" звернувся до Заходу через ситуацію в Криму

Українські дипломати нагадують, що що 18 травня – одна з найтрагічніших дат минулого століття. Міністерство закордонних справ України публічно пообіцяло, що Київ, Вільнюс та Варшава зроблять все можливе для поширення історичних фактів та забезпечення їх міжнародної оцінки.

"У цей скорботний день від імені України, Литовської Республіки та Республіки Польща ми висловлюємо найглибші співчуття кримськотатарському народу. Ми поділяємо ваш біль і вшановуємо пам’ять невинних жертв цього геноциду, вчиненого в 1944 році... Депортація десятків тисяч кримських татар сталінським режимом поставила цей народ на межу повного знищення. Багато депортованих померли, усім було заборонено повертатися на батьківщину - до Криму, усі також були піддані спробам насильницької асиміляції до "нового радянського суспільства". На щастя - вони вистояли", - наголошують члени "Люблінського трикутника".

Дипломати звертають увагу на те, що наразі уся міжнародна спільнота стала очевидцем повторення жахливих подій минулого.

Україна, Польща та Литва б'ють на сполох, адже окупація Криму Росією спровокувала нові репресії проти кримськотатарського народу.

Київ, Вільнюс та Варшава наголошують, що дії команди очільника Кремля Володимира Путіна є неприпустимими. Вони також закликають дати відповідь на свавілля РФ в Криму.

"Найефективнішою відповіддю стане деокупація Кримського півострова. Уряди наших держав, разом із нашими партнерами, продовжуватимуть працювати над відновленням поваги до міжнародного права та суверенного контролю України над Кримом. Безперечно, нашим активом у цій боротьбі є солідарність з кримськими татарами та єдність усього світу довкола нашої спільної мети", - підсумували представники "Люблінського трикутника" й закликали країни Заходу приєднатися до "Кримської платформи".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?