Маємо переосмислити цілі регіони. Засновник проєкту "Добробат" розповів про відбудову України — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Маємо переосмислити цілі регіони. Засновник проєкту "Добробат" розповів про відбудову України — відео

Маємо переосмислити цілі регіони. Засновник проєкту "Добробат" розповів про відбудову України — відео
Джерело:  online.ua

Засновник волонтерського будівельного батальйону "Добробат" та колишній радник МВС України Ростислав Смірнов розповів про майбутнє післявоєнної відбудови в Україні.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Як буде відбуватися відбудова України

Ростислав Смірнов зазначає, що станом на сьогодні ніхто не розуміє, як буде відбуватися відбудова України

Я спілкуюсь з багатьма. Ніхто не розуміє. Відбудова це настільки широкий спектр. Відбудова це не про будівництво будинків. Це про робочі місця, щоб їх створити потрібен бізнес, щоб він існував треба, щоб були нормальні податкові умови, інвестклімат. Відбудова – це про Україну 2.0. Це про все те, що буде відбуватися після нашої перемоги. Якщо ми не зробимо цих висновків, то ми закінчимо дуже погано, тому що, як показує практика, є певний депресивний період після перемоги, який буде однозначно.

Смірнов зазначає, що на сході України є міста, які зруйновані на 80-90%.

Чи буде резон їх відбудовувати? Чи, можливо, варто буде укрупняти великі міста. Якщо наприклад, ми візьмемо місто, в якому жило 50 тисяч людей. Там зараз 10 тисяч проживає, ми добудовуємо на 40 тисяч, туди повертається знов 50 тисяч людей. Немає шкіл, лікарень, садочків, робочих місць. Ми отримуємо гетто, яке живе на грошову допомогу, яке не розвивається.

Ключовим месседжем, за словами експерта, є те, що відбудова це не про зруйновані будинки, це лише один з дуже маленьких гвинтиків, з яких вона складається.

Ми маємо перепридумувати цілі міста. Ми маємо перепридумувати цілі регіони і розуміти, що з ними робити.

 Чим займається проєкт Добробат

Смірнов розповів, що проєкт "Добробат" відзначив річницю своєї діяльності 8 квітня. Саме тоді відбувся перший виїзд волонтерів у Бородянку.

Ми розуміли, чи може там впоратись з розбором завалів лише ДСНС? Так, можуть, але це в них би зайняло два тижні. Ми хотіли зробити це за три дні. Коли ми вже підходили до звільнення Київщини, ми розуміли масштаби руйнувань. Ми були одними з перших там і бачили, що там відбувається. Ми розуміли, що силами ДСНС або комунальних служб ми не впораємося. Ми кинули клич і отримали надзвичайно великий фідбек. Ми розраховували на декілька сотень, але за перші три дні отримали близько десяти тисяч заявок. Ми не очікували.

За словами Смірнова, це стало драйвером, щоб продовжувати цю роботу. Зараз проєкт має понад 44 тисячі людей, які працюють в семи областях.

Цей проект для мене не має тільки практичний характер. Він для мене має дещо ширший характер, для мене він про нашу єдність, і про те, що ми готові приходити на допомогу одне одному.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?