МАГАТЕ не визнає незаконний перехід Запорізької АЕС у власність РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

МАГАТЕ не визнає незаконний перехід Запорізької АЕС у власність РФ

МАГАТЕ не визнає незаконний перехід Запорізької АЕС у власність РФ
Джерело:  online.ua

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі під час візиту до Києва заявив, що організація не визнає перехід ЗАЕС під управління РФ.

Джерело: Reuters

МАГАТЕ не визнає перехід ЗАЕС під управління РФ

Для нас очевидно, що оскільки це український об’єкт, то власником є «Енергоатом». Щодо безпеки заводу – і технічної експлуатації – ми й надалі керуватимемося угодами, які ми маємо з Україною. Ми є міжнародною організацією, яка керується міжнародним правом, і, як ви добре знаєте, міжнародне право не допускає анексії, - сказав Гроссі.

Зеленський зазначив, що на станції перебувають майже 500 окупантів, а гарантувати її роботу можуть лише українські спеціалісти

Ми дуже чекали на жорстку заяву МАГАТЕ щодо цього. Суспільство дуже чекає на це засудження. У моєму особистому розумінні це — рейдерство, — сказав президент.

Гроссі також сказав, що МАГАТЕ збільшить чисельність свого персоналу на Запорізькій АЕС удвічі — до 4 людей. Наразі група складається з 2 людей.

Ми повинні консультуватися з Україною, а також інформувати Росію, тож наша ротація займе приблизно 3-4 тижні, - сказав він.

Гроссі нагадав, що планує відвідати Москву для переговорів щодо створення зони ядерної безпеки на Запорізькій атомній електростанції.

Нагадаємо, що 5 жовтня президент Росії Володимир Путін доручив уряду взяти на себе роботу найбільшої в Європі атомної електростанції.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?