Маркарова пояснила, на якому етапі знаходиться питання американського ленд-лізу для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Маркарова пояснила, на якому етапі знаходиться питання американського ленд-лізу для України

Маркарова пояснила, на якому етапі знаходиться питання американського ленд-лізу для України
Джерело:  online.ua

Пані посол України в США Оксана Маркарова повідомляє, що наразі офіційний Київ та його команда активно працюють над тим, щоб Штати продовжили дію закону про ленд-ліз для України після вересня, попри те, що постачання зброї за цією програмою досі не здійснювалися.

Джерело: "Радіо Свобода"

Ленд-ліз США для України: що наразі відбувається

Оксана Маркарова звертає увагу на те, що наприкінці вересня закінчується дія законопроєкту про ленд-ліз, саме тому українська влада працює над продовженням терміну дії цього закону.

Сподіваємося, що нам вдасться переконати колег, щоб виділити нам грантові кошти у додатковому бюджеті. Але якщо з цим будуть якісь чи затримки, чи певні труднощі, то наявність опції лізингу чи оренди зброї дуже важлива – важливо, щоб вона також залишалася можливою, - зазначила пані посол.

За словами української дипломатки, наразі також триває робота з Конгресом над тим, аби у держбюджеті США на 2024 рік було передбачено більше коштів для України.

Вона звертає увагу на те, що 31 вересня – це день, коли закінчується фіскальний рік в США.

І всі ті кошти, які були виділені Конгресом у грудні минулого року і бюджетні, і безпекові, і гуманітарні, і на енергетику, і на відновлення, то ми їх до кінця вересня виберемо. Тому вже зараз дуже активно працюємо з Конгресом над майбутнім бюджетом, над збільшенням і додатковими бюджетними коштами для України на 2024 рік, а це фактично календарний рік з 1 жовтня, - підсумувала Оксана Маркарова.

Що важливо знати про американський ленд-ліз

Ленд-ліз – державна програма США з постачання зброї та стратегічних матеріалів союзникам, яка діяла у роки Другої світової війни та уже понад рік діє для України у зв'язку з повномасштабним вторгненням Росії.

1 жовтня 2022 року закон про ленд-ліз офіційно набув чинності у Штатах.

Що важливо розуміти, американська зброя за ленд-лізом досі надходила до України, оскільки офіційний Вашингтон вирішив допомагати ЗСУ за рахунок інших програм і окремих пакетів безоплатної допомоги.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?