Марсохід Perseverance уперше в історії записав звук "пилового урагану" на Марсі
Категорія
Технології
Дата публікації

Марсохід Perseverance уперше в історії записав звук "пилового урагану" на Марсі

Марсохід Perseverance уперше в історії записав звук "пилового урагану" на Марсі
Джерело:  online.ua

Мікрофон марсохода NASA Perseverance уперше в історії сучасної науки записав звук так званого "пилового диявола" — урагану, що регулярно проходить на поверхні Червоної планети.

Джерело: Space.com

Марсохід записав звук урагану на Червоній планеті

Американський марсохід зробив цей запис 27 вересня 2021 року під час 215 солу (доби на Марсі).

Марсохід "Наполегливість" уже виявив 90 таких "пилових дияволів", які пролітали над ним, але цього разу вдалося увімкнути мікрофон, щоб записати унікальні звуки.

Астрономи з Університету Тулузи проаналізували аудіозаписи, зображення та показники температури й тиску та заявили, що "пиловий диявол" був приблизно 25 метрів завширшки, принаймні 118 м заввишки та рухався зі швидкістю 5,3 м на секунду.

Що відомо про місію марсоходу "Наполегливість"?

Марсоход Perseverance і вертольот Ingenuity були запущені США із космічного стартового комплексу 41 на мисі Канаверал у Флориді 30 липня 2020.

Станом на жовтень 2020 вони вже подолали половину шляху до Марса. Усього на політ до Марса знадобилося близько семи місяців. Посадка на Марс успішно відбулася 18 лютого 2021 року в кратері Єзеро.

Perseverance має зібрати на Марсі зразки породи, які на Землю вивезе спеціальна спільна місія Європейського космічного агентства і NASA. Її планують відправити на Червону планету не раніше 2026 року.

Perseverance здійснив спробу забору зразків ґрунту з поверхні планети у серпні 2021, однак вона виявилася безуспішною. Перший зразок грунту удалося добути 2 вересня 2021 року, а другий — 9 вересня.

23 вересня 2021 марсохід розпочав пошуки місця для паркування, щоб перечекати сонячного з'єднання. Під час з'єднання зірка сильно обмежує роботу радіопередач, у зв'язку з чим, Perseverance необхідно було знайти місце, де він перебуватиме до її закінчення.

8 листопада мінігелікоптер Ingenuity прибув до Червоної планети разом із Perseverance та здійснив п'ятнадцять польотів над поверхнею Червоної планеті, останній з яких тривав довше ніж 2 хвилини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?