Масштабне дослідження показало 3 найефективніші способи кинути курити — перелік
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Масштабне дослідження показало 3 найефективніші способи кинути курити — перелік

Масштабне дослідження показало 3 найефективніші способи кинути курити — перелік
Джерело:  online.ua

Учені провели масштабне дослідження, у якому порівняли ефективність методів відмови від куріння. Три методи виявилися явними переможцями.

Джерело: Science Alert

Що допоможе позбавитися звички курити

157 179 курців були включені в аналіз 319 рандомізованих контрольованих досліджень (РКД), які відстежували успішність відмови від куріння протягом щонайменше шести місяців.

Найуспішніші методи, розглянуті британською командою, виявилися такими:

  • Препарат Варениклін,

  • Цитизин,

  • Електронні сигарети.

Найкраще, що людина, яка курить, може зробити для свого здоров’я, — це кинути палити, — каже вчений у сфері охорони здоров’я Джеймі Хартманн-Бойс з Оксфордського університету.

Він зазначив, що куріння залишається основною причиною захворювань і смерті, яким можна запобігти, і хоча багато людей хочуть кинути палити, зробити це може бути важко.

Основний інгредієнт, що викликає звикання, - нікотин. Він є однією з найпоширеніших речовин і третьою за кількістю звикання, яка сильно впливає на мозок.

Дані показали, що без допомоги лише приблизно 6 із 100 людей мають шанс успішно кинути палити.

Які методи допоможуть кинути курити

Вареніклін і цитизин діють шляхом активації нікотинових рецепторів мозку, які вивільняють дофамін під дією нікотину, і запобігають їх активації нікотином. Не було суттєвої різниці в ефективності цих препаратів та електронних сигарет.

Згідно з даними, близько 14% курців, які намагаються кинути палити за допомогою цих методів, будуть успішними протягом шести місяців або довше.

Наступною найефективнішою стратегією було поєднання двох видів нікотинзамісної терапії (НЗТ), таких як нікотинові пластирі та жувальні гумки або льодяники.

Приблизно 12 із 100 людей, які використовують дві форми НЗТ разом, успішно кинуть палити, порівняно з приблизно 9 із 100 людей, які використовують лише один тип.

Автори дослідження не вважають, що додаткові докази змінять чіткі результати, хоча більше даних щодо побічних ефектів і найкращих комбінацій ліків і поведінкової підтримки було б корисним.

Наше дослідження глибоко занурюється у світ відмови від куріння… надаючи людям, які палять, медичним працівникам і політикам надійні дані для прийняття обґрунтованих рішень, — каже медичний науковець Оксфордського університету Нікола Ліндсон.

Читайте також:

  • Вчені попереджають про негативний вплив вейпінгу на здоров'я чоловіків

  • Які продукти виводять нікотин з організму — результат дослідження

  • Через що виникають багато хвороб - вчені приголомшили новим висновком

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?