Масштабний обмін ув’язненими між США та РФ. Серед 26 осіб — опозиціонер Кара-Мурза
Категорія
Світ
Дата публікації

Масштабний обмін ув’язненими між США та РФ. Серед 26 осіб — опозиціонер Кара-Мурза

Кара-Мурза
Джерело:  online.ua

У списках обміну ув’язненими між Росією, США, Німеччиною та ще трьома країнами зазначені 26 осіб. Серед них — арештований російським режимом опозиціонер Володимир Кара-Мурза.

Головні тези:

  • Серед 26 осіб, яких обміняли між США та РФ, є опозиціонер Володимир Кара-Мурза, який має британсько-російське громадянство.
  • Домовленість про обмін ув’язненими координувалася відомими урядовими установами США.
  • Володимир Кара-Мурза став жертвою замаху на вбивство та отруєння важкими металами у 2015 році, що викликало гостру ниркову недостатність.
  • Французька експертиза показала велике перевищення концентрації важких металів у організмі опозиційного політика.
  • Окремі країни, зокрема Австралія та США, ввели санкції проти посадовців, причетних до ув’язнення та отруєння Володимира Кара-Мурзи.

Російського опозиціонера-в’язня Кара-Мурзу обміняють

До США має прибути російський опозиціонер, колумніст The Washington Post Володимир Кара-Мурза, який має британсько-російське громадянство і є власником грін-карти.

Кого віддала Росія

У межах домовленості на батьківщину повернуться ув'язнені в Росії репортер The Wall Street Journal Еван Гершкович, ветеран морської піхоти Пол Уілан та російсько-американська радіожурналістка Алсу Курмашева.

Кого отримала Росія

Очікується, що в межах угоди, про яку стало відомо 1 серпня, щонайменше 12 політичних в'язнів, які утримуються в Росії, будуть передані Німеччині. Росія ж отримає вісьмох людей, більшість — підозрювані або засуджені через зв'язки з російською розвідкою.

Серед російських громадян, яких планують обміняти, — Вадим Красіков, убивця, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира, скоєне на замовлення російської федеральної влади.

Домовленість про обмін координувалася низкою урядових установ США, зокрема Білим домом, Державним департаментом і Центральним розвідувальним управлінням, пише CBS News.

Замах на вбивство та отруєння Кара-Мурзи важкими металами

Володимира Кара-Мурзу було госпіталізовано у важкому стані 26 травня 2015 року. Його доставили до реанімаційного відділення з діагнозом «гостра ниркова недостатність». Згодом він пройшов курс реабілітації за кордоном.

Кара-Мурза впевнений, що його отруїли, причому отруєння не мало побутового характеру. На думку Кара-Мурзи, проти нього використали «складну речовину», доступ до якої можуть отримати лише вихідці зі спецслужб.

Згідно з результатами експертизи, в організмі Володимира Кара-Мурзи після різкого погіршення здоров'я у травні 2015 року було перевищено концентрацію важких металів.

Дослідження було проведено 30 травня в лабораторії, яка розташована в Оберосбержані у французькому департаменті Нижній Рейн.

Згідно з документом французького фахівця Паскаля Кінця, аналіз зразків крові, нігтів, сечі та волосся, які були взяті через три дні після різкого погіршення здоров'я опозиційного політика у травні 2015 року, показав, що в них було сильно перевищено концентрацію чорних важких металів: марганцю, міді, цинку та ртуті.

Головний висновок полягав у тому, що у вивчених зразках було значно перевищено концентрацію чотирьох важких металів:

  • марганцю — у 59,5 рази (у зразках волосся було виявлено 33,9 нанограма на міліграм),

  • міді — у 1,8 рази (112 нанограм на міліграм),

  • цинку — в 2,25 рази (473 нанограми на міліграм),

  • ртуті — в 1,2 рази (2,01 нанограми на міліграм).

Одночасно заліза в організмі Кара-Мурзи було виявлено в 19 разів менше від мінімально допустимого рівня (0,68 нанограма на міліграм).

У березні 2023 року Мінфін США запровадив санкції проти російських посадовців, причетних до ув’язнення опозиціонера Володимира Кара-Мурзи.

Австралія 7 грудня 2023 року запровадила санкції проти 13 громадян Росії, причетних до отруєння опозиційного політика і журналіста Володимира Кара-Мурзи. Обмеження включають фінансові санкції та заборону на в'їзд до Австралії. Їх ввели проти трьох агентів Федеральної служби безпеки, причетних до отруєння опозиціонера у 2015 та 2017 роках, а також проти 10 людей, серед яких заступник міністра РФ, які пов’язані з політично вмотивованим арештом, судом і вироком Кара-Мурзі.

Володимир Кара-Мурза: чим він відомий

Московський міський суд засудив російського опозиціонера та журналіста Володимира Кара-Мурзу до 25 років колонії суворого режиму за трьома статтями Кримінального кодексу.

Політик і журналіст з квітня 2022 року перебував у російському СІЗО за звинуваченнями у "військових фейках", держзраді та зв'язках з "небажаними" організаціями.

Опозиціонер заперечує усі обвинувачення.

25-річний вирок був найвищим терміном, якого вимагала прокуратура РФ для Кара-Мурзи. Це також найбільший термін, який отримав будь-який російський опозиціонер.

Я знаю, що настане день, коли темрява, що поглинула нашу країну, розвіється. Наше суспільство розплющить очі й здригнеться, коли усвідомить, які злочини були скоєні від його імені.

Володимир Кара-Мурза

Володимир Кара-Мурза

Російський опозиціонер, політичний в’язень

Володимиру Кара-Мурзі також призначили штраф у розмірі 400 тис рублів (4900 дол) та семирічну заборону на роботу в журналістиці.

Його товариші назвали це помстою російської влади за "список Магнітського". Примітно, що у держзраді Кара-Мурзу звинуватили за публічні виступи в США та Європі: він говорив про "державний терор" з політичних мотивів, про фальсифікації на виборах, порушення прав людини в Росії, називав її країною-агресором у війні з Україною. Цим, на думку слідства, він "створив загрози для зовнішньої безпеки та територіальної цілісності" Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?