"Матч смерті". Як спортивна байка Другої світової служить російській пропаганді — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

"Матч смерті". Як спортивна байка Другої світової служить російській пропаганді — відео

"Матч смерті". Як спортивна байка Другої світової служить російській пропаганді — відео
Джерело:  online.ua

Радянська влада породила багато міфів про події Другої світової війни. Серед них і так званий «матч смерті». За легендою, під час окупації Києва 1942 року українська футбольна команда перемогла німецьку, за що була розстріляна. Та чи справді це так?

Джерело: ютуб-канал online.ua

Як виникла легенда про матч смерті

9 серпня 42-го в окупованому Києві футбольний клуб “Старт” перемагає німецький Флакельф із рахунком 5:3.

Вважається, що німці після поразки нібито розстріляли своїх суперників. Саме такий наратив просувала радянська влада.

Уперше про матч згадали у 1943-му в газеті “Известия”. Через 15 років журналіст Сєвєров написав статтю “Последний поединок”, а Мосфільм зняв фільм “Третій тайм”.

Усюди повторювалося одне: київські футболісти зіграли матч з німцями, а через непокору були жорстоко розстріляні.

Ідеологічна машина у радянському союзі працювала на “відмінно”. Партія генерувала трагічні історії. Тому, власне, футболісти так званого “матчу смерті” ідеально лягли в основу совкової пропаганди.

Справжня історія матчу смерті

Насправді футболісти “Старту” перемогли німецьку команду у двох матчах підряд. Після другого гравці обох команд сфотографувалися на пам’ять і мирно розійшлися.

Вже за тиждень 16 серпня старцівці мали ще один матч, але вже не з Флакельфом.

Підтвердженим фактом є те, що двома днями пізніше, 18 серпня, кількох учасників команди-переможниці заарештували на хлібзаводі, де вони працювали.

Згодом одного з футболістів відпустили, але решта була в Гестапо, після чого потрапила до Сирецького концтабору.

Вони належали до НКВД, про що свідчили доноси, за якими затримали гравців Старту. Так, у Гестапо помер Микола Коротких, який був офіцером НКВД.

Троє футболістів були розстріляні серед полонених у концтаборі на Сирці. Двоє втекли, вступили до Червоної армії і загинули згодом на фронті.

Росія ж продовжує лінію партії. У 2011-му там зняли стрічку “Матч”, яка завершується смертю переможців. В Україні ж стрічку заборонили.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?