Математик Лотфі Заде став героєм нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Математик Лотфі Заде став героєм нового Google дудл

Математик Лотфі Заде став героєм нового Google дудл
Джерело:  online.ua

Сьогоднішній Doodle присвятили всесвітньо відомому азербайджано-американському вченому-інформатику, інженеру-електрику та професору Лотфі Заде. Цього дня 1964 року Заде представив «Нечіткі множини» - новаторський документ, який познайомив світ з математичною структурою, яка називається «нечіткою логікою».

Джерело: Google

Батько з Ірану, мати – одеситка

Лотфі Аскер Заде народився 4 лютого 1921 року в Баку, Азербайджан (тоді ще Радянська Соціалістична республіка), і в 10 років переїхав із родиною на батьківщину свого батька до Ірану. До речі, його мати - Фейга (Фаня) Мойсеївна Коренман була лікаркою-педіатром за фахом, єврейського походження, з Одеси.

Далі він навчався в аспірантурі Массачусетського технологічного інституту. У 1949 році він отримав докторський ступінь у галузі електротехніки, а потім викладав теорію систем у Колумбійському університеті в Нью-Йорку. У 1959 році він став професором Каліфорнійського університету в Берклі, який залишався його академічним домом протягом усієї його кар'єри і де він зробив свій найвідоміший і нечіткіший прорив.

Google присвятив новий дудл Лотфі Заде (фото - скриншот google.com) 

Теорію "Нечітких множин" Лофті Заде процитували майже 100 тисяч разів

У 1965 році він опублікував "Нечіткі множини", які з тих пір були процитовані вченими майже 100 тисяч разів. Теорія, яку він представив, пропонувала альтернативу жорстким «чорно-білим» параметрам традиційної логіки і натомість допускала більш двозначні чи «нечіткі» межі, які точніше імітували те, як люди бачать світ. З того часу ця концепція була застосована до величезної кількості технологічних програм - від системи японського метро до алгоритмів протиковзання, що забезпечують безпеку автомобілів на дорозі.

Відомий як добрий, але блискучий мислитель, Заде отримав незліченну кількість нагород протягом своєї кар'єри, зокрема звання почесного професора уряду Азербайджану в 1993 році.

“Отож, ось вам, Лотфі Заде! У вашому величезному вплив на науковий світ немає нічого туманного”, - підсумовують у Google.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?