Медики назвали простий спосіб знизити тиск без ліків
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Медики назвали простий спосіб знизити тиск без ліків

Медики назвали простий спосіб знизити тиск без ліків
Джерело:  online.ua

Іноземні вчені дійшли висновку, що силові вправи з власним тілом (статичні або ізометричні) сприяють стабілізації артеріального тиску. Варто зверунти увагу на те, що раніше у медиків були сумніви з приводу їхньої безпеки, однак останній метааналіз підтвердив, що хвилюватися з цього приводу не має сенсу.

Джерело: Nature

Як проводили дослідження

Згідно з останніми даними, вчені здійснили огляд 24 досліджень, в яких оцінювався вплив ізометричних вправ на контроль артеріального тиску. Вони вирішили нарешті з'ясувати, як саме впливає цей вид фізичної активності на судини та наскільки він безпечний.

"У рандомізованих дослідженнях, які охопив аналіз, взяли участь в цілому 1143 людини, середній вік склав 56 років, співвідношення чоловіків і жінок було приблизно однаковим. У добровольців діагностували артеріальну гіпертензію 1 або 2 ступені. Дані учасників, які займалися силовими статичними вправами, порівнювали з контрольними групами людей з тим же захворюванням, які отримували тільки лікарську терапію. Автори огляду відзначили, що розглядали тільки дослідження, що тривали майже три тижні – це мінімальний проміжок часу для зміни артеріального тиску", - йдеться в повідомленні.

Вчені дійшли висновку, що під впливом ізометричних вправ систолічний (верхній) тиск в середньому знижується на 6,97 мм рт. ст. діастолічний (нижній) тиск зменшується в середньому на 3,86 мм рт.

Окрім того, наголошується, що центральний аортальний систолічний тиск – найважливіший індикатор серцево-судинних захворювань – знижується в середньому на 7,48 мм рт. ст.

За словами авторів дослідження, з метою досягнення стабільного ефекту достатньо приділяти таким вправам всього по 12 хвилин 2-3 рази на тиждень.

Що важливо розуміти, нещодавно також стало відомо, що вправи можуть перешкодити розвитку гіпертонії. У людей, які займаються помірними фізичними вправами не менше 5 годин на тиждень в ранньому дорослому віці, вірогідність розвитку гіпертонії на 18% нижча.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?