Мецола розкрила терміни початку перемовин щодо вступу України в ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Мецола розкрила терміни початку перемовин щодо вступу України в ЄС

Роберта Мецола
Джерело:  online.ua

Очільниця Європарламенту Мецола розкрила терміни початку перемовин щодо вступу України в ЄС. На її думку, це станеться не раніше грудня 2023 року.

Джерело: The Guardian

Коли розпочнуться перемовини щодо вступу України в ЄС

Керівниця Європарламенту Роберта Мецола заявила, що держави-члени можуть розпочати офіційні переговори з Україною вже в грудні

Європейський Союз повинен розпочати велику хвилю змін, щоб підготуватися до вступу України в якості країни-члена, заявила очільниця Європарламенту.

Нічого не повинно бути поза увагою, включаючи скасування торговельних тарифів і надання Києву доступу до внутрішніх ринків до набуття повноправного членства, – вважає Мецола.

Роберта Мецола заявила, що очікує, що держави-члени розпочнуть офіційні переговори з Україною вже в грудні.

Якщо вони рухаються швидко, ми повинні відповідати цій швидкості, – закликала вона.

Мецола висловлює свіже мислення деяких лідерів ЄС, які вважають, що блок повинен прискорити доступ до України – і балканських країн, які також подали заявки – для того, щоб обмежити ризик російського втручання на цих колишніх радянських територіях.

Вона хоче, щоб офіційні переговори розпочалися до Різдва. Рішення залишається за міністрами ЄС, які проведуть офіційну зустріч у грудні після публічного звіту у жовтні про прогрес України у реформуванні судової системи, боротьбі з корупцією та відкритті ринків.

Я очікую конкретних результатів, тому що найгіршим сигналом може бути те, що ми поставили перед цими людьми цілі і терміни, яких самі не можемо виконати, – підсумувала Мецола.

Що відомо про вступ України до ЄС

28 лютого 2022 року Україна звернулася до Євросоюзу щодо негайного вступу за спеціальною процедурою.

23 червня 2022 року Україна отримала статус кандидата на вступ до ЄС.

У травні 2023 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має бути готовою до вступу в Європейський Союз через два роки – країна розраховує отримати політичне рішення про початок перемовин щодо вступу вже цього року.

17 серпня віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна не зможе до жовтня виконати всі 7 рекомендацій ЄС, адже це зміни, що запроваджуються роками.

28 серпня президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що Європейський Союз повинен бути готовий прийняти нові країни-члени до 2030 року.

Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель висловив підтримку встановленню орієнтовного часу вступу до Євросоюзу нових членів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?