Ми розглядали людський фактор: глава СБУ відповів на резонансне визнання Ірану
Категорія
Україна
Дата публікації

Ми розглядали людський фактор: глава СБУ відповів на резонансне визнання Ірану

Ми розглядали людський фактор: глава СБУ відповів на резонансне визнання Ірану
Джерело:  online.ua

Зізнання Ірану в тому, що іранські військові помилково збили ракетою український літак Boeing 737 авіакомпанії МАУ в Тегерані, підтвердило пріоритетну версію СБУ. Про це заявив глава відомства Іван Баканов, зазначивши, що СБУ в якості причини авіакатастрофи розглядала людський фактор. Про це йдеться в офіційній заяві Баканова, розміщеній на сайті відомства, передає ONLINE.UA.

"Ми розглядали людський фактор, як основну причину авіакатастрофи - робота зенітно-ракетного комплексу саме в ручному, а не автоматичному режимі, як про це спочатку говорили деякі експерти. Вчора під час засідання спеціальної робочої групи СБУ ми, маючи необхідні дані, зупинилися на двох версіях - зіткненні літака з ракетою і можливий теракт. Сьогодні іранська сторона підтвердила першу версію ", - йдеться в повідомленні Баканова.

Слід додати, що напередодні на засіданні спеціальної робочої групи СБУ розглядала дві пріоритетні версії авіакатастрофи українського лайнера в Ірані - потрапляння ракети і теракт. Таким чином, за словами Баканова, Іран, визнавши, що його військові помилково збили літак, підтвердив першу версію розслідування, до якої схилялася СБУ.

Нагадаємо, вранці 11 січня Іран визнав, що збив український літак ракетою ППО. Іранська влада виправдалися за трагедію, назвавши її "людською помилкою". При цьому президент Ірану Хасан Рухані пообіцяв продовжити розслідування і покарати всіх винних у трагедії, в якій загинули 176 невинних людей. Також Рухані заявив про готовність виплатити компенсацію за збитий український лайнер.

На визнання Ірану відреагував президент України Володимир Зеленський. Він вимагає, щоб Іран повністю визнав провину за те, що збив ракетою український саолет МАУ в Тегерані, на борту якого загинули 176 осіб. Український президент висловив сподівання, що подальше розслідування авіакатастрофи буде проходити без штучних затримок і перешкод. Зеленський в черговий раз підкреслив, що повний доступ до розслідування повинні отримати 45 українських фахівців для встановлення справедливості.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився через кілька хвилин після зльоту в Ірані вранці 8 січня. На борту літака перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу - всі 176 людей загинули. Серед загиблих були 82 громадянина Ірану, 63 людини з Канади, 10 - зі Швеції, 4 - з Афганістану, 3 - з ФРН, 3 - з Великобританії, 11 громадян з України - 2 пасажири і 9 членів екіпажу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Ірану виступив з екстреною заявою  після зізнання про те, що іранські військові помилково збили український літак. Він запевнив, що в Ірані усунуть всі слабкі точки ППО, щоб катастрофи, такі як трапилися з Boeing 737 авіакомпанії МАУ ніколи не повторювалися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?