Міністр енергетики озвучив план боротьби з енергокризою в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Міністр енергетики озвучив план боротьби з енергокризою в Україні

Міністр енергетики озвучив план боротьби з енергокризою в Україні
Джерело:  online.ua

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів про план подолання енергетичної кризи в Україні, який було розроблено спільно із НЕК "Укренерго", НАК "Нафтогаз України" та НКРЕКП з огляду на початок опалювального сезону. Про це стало відомо під час під час наради в міністерстві енергетики 4 листопада.

Джерело: Міністерство енергетики України

Зокрема, "Нафтогаз" погодився постачати енергогенеруючим підприємствам природних газ у необхідних обсягах за спеціальними умовами. Графік платежів за спожитий ресурс будет прописано у договорах. Крім того, під час опалювального сезону планується залучення енергоблоків теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що використовують в якості палива природний газ.

"За результатами наради НЕК "Укренерго" доручено надати Міненерго та НКРЕКП очікуваний склад генеруючого обладнання, яке буде працювати із використанням природного газу, а також прогнозні помісячні обсяги споживання газу у період з листопада 2021 року по березень 2022 року”, - йдеться у повідомленні.

Проте, за словами Галущенка, є також і перешкоди, з якими може зіткнутися енергосистема в умовах опалювального сезону.

"Ми спостерігаємо, що майже кожен день створюються нові і нові перешкоди. Однією з таких перешкод є постачання вугілля", - наголосив міністр під час виступу на пленарному засіданні Верховної Ради.

Проте Галущенко запевнив, що газу, яке є в українських газосховищах, достатньо для забезпечення опалювального сезону.

Міненерго також гарантує, що запасів палива на атомних станціях вистачить на 1,5 роки роботи.

Станом на даний момент резерв ядерного палива, закупленого наперед, дає можливість абсолютно спокійно проходити ОЗП. На сьогодні є 146% річної потреби для блоків ВВЕР-1000 і 150% для ВВЕР-440", - наголосив Галущенко відповідаючи на запитання нардепів.

Проте він попередив про перепони для роботи української енергосистеми, які створює Російська Федерація шляхом обмеження постачання паливних ресурсів, адже половина блоків АЕС працюють саме на російському паливі. Проте Галущенко пообіцяв, що робота АЕС не постраждає навіть за таких умов.

Росія зупинила поставки енергетичного вугілля в Україну

Зазначимо, з 1 листопада Росія відмовилася постачати в Україну енергетичне вугілля, і коли відновляться поставки, наразі невідомо.

Російське вугілля марок А (антрацит) та П (пісне), використовується в українській енергетиці. Глава енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус повідомляв, що викопне паливо з РФ мало бути транспортоване на 3 теплоелектростанції (з 12) і на 3 теплоелектроцентралі (з 8). Насамперед йдеться про Луганську, Криворізьку та Слов'янську ТЕС, а також Дарницьку, Сумську та Чернігівську ТЕЦ. Вони повністю або частково працюють на антрациті, дефіцит якого спостерігається в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?