Міноборони Ізраїлю готується до можливого збройного конфлікту з Іраном
Категорія
Світ
Дата публікації

Міноборони Ізраїлю готується до можливого збройного конфлікту з Іраном

Міноборони Ізраїлю готується до можливого збройного конфлікту з Іраном
Джерело:  online.ua

Високопосадовці міністерства оборони Ізраїлю кажуть, що країна готується до можливого збройного конфлікту з головним регіональним суперником Іраном та його союзниками. Начальник штабу ізраїльської армії, генерал-лейтенант Авів Кохаві заявив, що ізраїльські військові «прискорюють оперативні плани і готуються до боротьби з Іраном та ядерною військовою загрозою».

Джерело:  Associated Press

Ізраїль вважає Іран реальною загрозою та попередив, що у разі потреби він застосує військову силу, щоб завадити Ірану розробити ядерну зброю. Минулого місяця міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід сказав: «Якщо цей терористичний режим збирається придбати ядерну зброю, ми повинні діяти».

 Тегеран налаштований відновити ядерні переговори

Іран наполягає на тому, що його ядерна програма призначена лише для мирних цілей. Тегеран налаштований відновити ядерні переговори зі світовими державами цього місяця, після укладання Ядерної угоди у 2015 році з країни було знято міжнародні санкції. Проте ситуація загострилася, коли тодішній президент США Дональд Трамп вивів свою країну з угоди та поновив санкції проти Ірану.

Звертаючись до законодавців на засіданні комітету Кнесету із закордонних справ та оборони, начальник Генштабу Ізраїльських сил Кохаві сказав, що його військові «продовжували діяти проти ворогів та їхніх таємних операцій та місій на Близькому Сході» протягом усього минулого року.

Його висловлювання відбулися після низки повідомлень про ізраїльські авіаудари в Сирії. За останнє десятиліття Ізраїль завдав сотні ударів по пов'язаних з Іраном військових об'єктах у сусідній Сирії, але рідко визнає свої операції.

Відносини між Ізраїлем та Іраном досягли найвищої точки напруги

Нагадаємо, Ізраїль активно веде антиіранську лінію своєї політики. У тому числі часто проводить спецоперації проти Ісламської Республіки Іран (ІРІ). Зокрема, йдеться про такі прецеденти, як ліквідація іранських фізиків-ядерників (зокрема, Мохсена Фахрізаде у 2020 році) , проведення диверсійних заходів щодо об'єктів з ядерним статусом у цій країні, протидія підтримуваному Іраном угрупованню Хезболла в Сирії та Лівані.

Останнім часом багато аналітиків-міжнародників приходять до висновку, що відносини між Ізраїлем та Іраном досягли найвищої точки напруги і потенційна війна стає все більш можливою.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?