Мінськ надіслав Києву ноту через участь білорусів у марші на честь Бандери
Категорія
Політика
Дата публікації

Мінськ надіслав Києву ноту через участь білорусів у марші на честь Бандери

Мінськ надіслав Києву ноту через участь білорусів у марші на честь Бандери
Джерело:  online.ua

Посольство Білорусі направило ноту протесту Міністерству закордонних справ України через нещодавній марш на честь очільника ОУН Степана Бандери, який відбувся в Києві. Відомство також обурилося участю в заході своїх громадян, яких назвало активістами "екстремістської опозиції". 

Джерело: пресслужба посольства

У посольстві заявили про "спроби героїзувати вбивць і карателів білоруського народу". Також у посольстві побачили прояви "наростаючої радикалізації антибілоруської позиції України".

Нагадаємо, 1 січня в центрі Києва відбувся традиційний кількатисячний марш до дня народження Степана Бандери. Відомо, що Бандера за свою діяльність потрапив у немилість як до російської влади, так і до німецьких і польських окупаційних сил. Одна з найвідоміших його цитат стосується пріоритетів ідеологічного та фізичного штибу.

Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він зрештою втрачає все, в тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний.

— Степан Бандера

Марш на честь Бандери засудили й у посольстві Ізраїлю

Варто уточнити, що не лише білоруське дипломатичне посольство висловило протест проти згаданого дійства. Марш на честь Бандери засудили також у посольстві Ізраїлю.

Ізраїль засуджує націоналістичний марш на честь Бандери. Прославлення тих, хто підтримував нацистську ідеологію, оскверняє пам'ять жертв Голокосту в Україні. Ми вимагаємо розслідування антисемітських проявів, які мали місце під час маршу, згідно із законом, прийнятим у 2021 році, – йдеться в дописі відомства в твіттері.

Що кажуть про співпрацю бандерівців з Гітлером українські історики

Початок Другої Світової розглядався "бандерівцями" як шанс на свободу, а нацисти — як потенційні союзники для досягнення власних цілей, зазначив історик Володимир В'ятрович. Причиною називає живу пам'ять про те, як Німеччина підтримала їх у війні з більшовицькою Росією в часи Української Народної Республіки (УНР).

Проте, реакція нацистів на самочинне відновлення незалежності України 30 червня 1941 рокупоказала, що вони радше супротивники. Історик зазначає:

І якщо "медовий місяць" між Гітлером і Сталіним тривав майже два роки, то співпраця Степана Бандери з нацистами завершилась фактично не розпочавшись — арештами і стратами українських націоналістів.

Згодом розпочався період підпільної боротьби, під час якої прихильники Бандери прейшли до антинацистського руху опору.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?