Мінські угоди: США оприлюднили список вимог до Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

Мінські угоди: США оприлюднили список вимог до Росії

Мінські угоди: США оприлюднили список вимог до Росії
Джерело:  online.ua

США закликають Росію виконати свої мінські зобов’язання: вивести свої війська з окупованих територій та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами.

Джерело: посольство США в Україні в Facebook.

Про це йдеться в заяві посольства США в Києві з нагоди сьомої річниці підписання Мінських угод.

Також США закликали Кремль дозволити ОБСЄ здійснювати спостереження на українсько-російському кордоні та звільнити полонених та політв’язнів.

“У сьому річницю підписання Мінського протоколу ми закликаємо Росію повністю виконати свої мінські зобов’язання, у тому числі дозволити ОБСЄ здійснювати спостереження на українсько-російському кордоні та звільнити незаконно затриманих осіб. Росія має вивести свою зброю та сили та повернути Україні повний контроль над її міжнародно визнаними кордонами. Росія має взяти на себе відповідальність за припинення конфлікту, розпочатого нею на сході України”, - йдеться у заяві.

Мінські угоди

Мінський протокол, який називають ще "Мінськ-1", було підписано 5 вересня 2014 року. Сторонами виступили Україна, Росія та ОБСЄ. Метою угоди було досягти припинення бойових дій на сході України. Протокол складається з 12 пунктів, серед яких ухвалення Закону про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, забезпечення проведення дострокових місцевих виборів, виведення незаконних збройних формувань, військової техніки, бойовиків і найманців з території України, звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб. Підписали протокол представники ОБСЄ, України, Росії та "ДНР" і "ЛНР".

У ніч на 20 вересня 2014 року в Мінську був ухвалений меморандум про припинення вогню, зупинці на поточній лінії зіткнення і встановлення 30-кілометрової зони безпеки в Україні.

На саміті в Мінську 11-12 лютого 2015 року лідери України, Росії, Німеччини та Франції у форматі "нормандської четвірки" узгодили комплекс заходів з виконання Мінських угод з метою припинення збройного конфлікту на сході України. Документ, який ще називають "Мінськ-2", підписала контактна група в складі представників України, Росії та самопроголошених "народних республік".

Однак, Росія постійно саботує виконання Мінських угод. Російські найманці продовжують обстрілювати позиції ЗСУ навіть на 7 рік після підписання документу про припинення вогню на Донбасі.

Читайте також:

  • Кремль погрожує Україні ескалацією на Донбасі через угоди з США.

  • Відомо, що Байден сказав Зеленському стосовно вступу України в НАТО.

  • США прислали Україні інноваційні ліки від COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?