Мін'юст детально пояснив механізм арешту коштів боржників за нововведеннями
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мін'юст детально пояснив механізм арешту коштів боржників за нововведеннями

Мін'юст детально пояснив механізм арешту коштів боржників за нововведеннями
Джерело:  online.ua

У Міністерстві юстиції уточнили, що в Україні за оприлюдненими нововведеннями не стягуватимуть в автоматичному режиму гроші з банківських рахунків боржників, оскільки йдеться про виключно автоматичний арешт.

Джерело: Мін’юст

За оприлюдненими даними, у наказі від 23.03.2021 № 1061/5 (змінює наказ від 16.04.2019 року № 1203/5 “Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів”) говориться про можливість державних і приватних відправляти постанови про арешт коштів на рахунках до банків.

Для цього використовуватиметься Автоматизована система виконавчого провадження без обмежень за категоріями стягнення.

“Тобто, з набранням чинності цього наказу було реалізовано технічні зміни інформаційної взаємодії виконавців із банками за допомогою АСВП. Раніше така процедура була досить складною. Нині ж взаємодія між виконавцями і банками відбувається в електронному вигляді, а не тільки поштовим зв’язком”, - уточнили у відомстві.

Також посадовці пояснили алгоритм простіше на вимаганому прикладі, наближеному до життя. У ньому існує порушник, який не сплатив штраф за порушення ПДР чи заборгував певний обсяг грошей, зокрема у вигляді аліментів на утримання дитини.

“Цей факт спочатку має підтвердити своїм відповідним рішенням суд або інший орган (посадова особа). Якщо після цього боржник так і не повертає кошти – до справи береться Державна виконавча служба або приватні виконавці. Вони, зокрема, можуть арештувати кошти на банківських рахунках боржника. Саме процедуру комунікації між виконавцями та банками і було спрощено”, - пояснили в Мін’юсті.

Наразі ДП “Національні інформаційні системи” працює над доопрацюванням програмного забезпечення АСВП для введення автоматичних процесів з отриманням виконавцями даних стосовно банківських рахунків боржника - це передбачено за Порядком автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках.

“Після того, як програмне забезпечення повноцінно запрацює, банки повідомлятимуть в електронному режимі не лише факт наявності банківських рахунків у боржника, а і їх номери та суми залишків на них. Тобто, з’явиться можливість накладати арешт винятково на 1 рахунок боржника в одному банку, а не на всі його рахунки в різних банківських установах, як це відбувається наразі. Відповідно, коштами на неарештованих рахунках їх власник зможе вільно розпоряджатися”, - додали посадовці.

Вони звернули увагу, це можливе виключно у разі початку виконавчого провадження. Водночас було наведено платформи для перевірки ймовірних боргів, щоб вони не стали несподіванкою:

  • Єдиний реєстр боржників;

  • портал Онлайн-будинок юстиції;

  • електронний сервіс державних послуг Дія;

  • Автоматизована система виконавчого провадження (АСВП).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?