ЄБРР спрогнозував майбутнє економіки України на два роки
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄБРР спрогнозував майбутнє економіки України на два роки

ЄБРР спрогнозував майбутнє економіки України на два роки
Джерело:  online.ua

Прогноз Європейського банку реконструкції та розвитку вказує на спроможність української економіки повернутися до позитивних показників вже у 2021 році попри тривалу коронакризу.

Джерело: ЄБРР

Згідно з оприлюдненими даними, дані про повернення до зростання містяться у звіті про регіональні економічні перспективи.

“Очікується, що ВВП країни буде зростати на 3,5% щорічно у 2021 і 2022 роках. Основні ризики для реалізації цього прогнозу пов'язані з повільним темпом реформ і вакцинації”, - говориться у прогнозі.

Падіння показників іноземного попиту разом із деструктивним впливом на внутрішній попит серії жорстких карантинів спричинили обвал ВВП на 4% вже за підсумками 2020 року. Покращене макрофінансове керування стало позитивним фактором в епоху кризи - воно допомогло державі не втратити макроекономічну стабільність.

“Хоча в першому кварталі 2021 року в економіці відбулося падіння на 2,2% в порівнянні з минулим роком через продовження локдауну, є ознаки поступового повернення до зростання в другому кварталі завдяки підвищенню цін на товарно-сировинну продукцію”, - заявив своєю чергою регіональний економіст Димитар Богов.

У структурі звернули увагу на обсяги промислового виробництва, які збільшилися у період з січня до квітня. Показник виріс на 1,5%, якщо порівняти його з даними 2020 року. Статистика щодо обсягу експорту й імпорту збільшилася у першому кварталі цьогоріч на 7% у порівнянні з тодішніми даними.

“Інфляція цього року прискорюється на тлі зростання світових цін на продукти харчування, вона сягнула вже 9,5% в річному обчисленні у травні 2021 року. Зростання цін спонукало Національний банк України двічі підняти ключову процентну ставку до 7,5% на рік у квітні 2021 року”, - резюмували в ЄБРР.

Нагадаємо, коронакриза вдарила по світовій економіці вже на початку весни 2020 року, коли майже всі країни ввели перші локдауни. Криза триває з того часу, держави тільки но оговтуються від падіння.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?