Мін'юст пояснив головний виклик у справі України проти РФ в ЄСПЛ
Категорія
Політика
Дата публікації

Мін'юст пояснив головний виклик у справі України проти РФ в ЄСПЛ

Мін'юст пояснив головний виклик у справі України проти РФ в ЄСПЛ
Джерело:  online.ua

Заступник міністра юстиції Іван Ліщина заявив про певний складний момент у розгляді справи України та Нідерландів проти Росії в Європейському суді з прав людини.

Джерело: Європейська правда

За словами уповноваженого у справах ЄСПЛ, водночас шанси на перемогу Києва у цій справі високі.

“Я дуже на це сподіваюся. Ми зібрали достатню доказову базу”, - додав він.

Посадовець уточнив, головний виклик у розгляді криється у юридичному доведенні того, що саме російський агресор контролює окуповані райони Донецької та Луганської областей. Саме така подія була б головною перемогою української сторони.

“Принциповий момент у цій справі – ефективний контроль РФ на цій території. А якщо ми проходимо цей фільтр у Європейському суді з прав людини – то все інше більш-менш легко... Ми, звісно, доводимо також наявність порушень прав людини. Але вони це роблять настільки нахабно і відверто, що доводити там не дуже важко”, - пояснив Ліщина.

Головним завданням офіційного Києва у цій справі посадовець назвав визнання на юридичному рівні того факту, що “з моменту проведення псевдореферендуму та територія, на якій цей "референдум" проводився, була під контролем РФ”.

Одночасно з цим українська влада відновила свій контроль над окремими містами й районами з того часу, тож у Страсбурзі вся робота триває завдяки більш складній схемі втрати контролю над ОРДЛО.

Серед доказів, які українська сторона передала представництву Європейського суду з прав людини та які стосуються саме російського контролю над частинами Донеччини й Луганщини, знаходяться свідчення військовослужбовців ЗСУ РФ. Вони певний час були полоненими українських військ у зоні конфлікту.

Війна на Донбасі

Першим актом агресії Росії проти українського сусіда стало вторгнення військових підрозділів у Крим, що визнав сам Володимир Путін. Пізніше ворог розпочав повномасштабне вторгнення на сході держави — воно призвело до окупації Донецька, Луганська разом з кількома районами областей і триває досі.

За інформацією Управління верховного комісара ООН з прав людини, війна стала причиною загибелі понад 13 тисяч людей. Наведені дані стосуються період з 14 квітня 2014 року до 30 червня 2021 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?