Міський смог забирає рекордну кількість життів
Категорія
Світ
Дата публікації

Міський смог забирає рекордну кількість життів

Міський смог забирає рекордну кількість життів
Джерело:  online.ua

Брудне міське повітря вбило понад 1,8 мільйона людей у всьому світі лише у 2019 році.

Джерело:  Phys.org

Смог призводить до смерті від низки хвороб

Нове моделювальне дослідження показало, що 86% людей, які живуть у містах по всьому світу – загалом 2,5 млрд людей – зазнають впливу дрібнодисперсних частинок на рівні, що перевищує рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я 2005 року.

Згідно з дослідженням, у 2019 році забруднення міського повітря призвело до 1,8 млн зайвих смертей.

Дрібні шкідливі частинки діаметром 2,5 мікрометра або менше, є провідним екологічним фактором ризику захворювань. Вдихання цих часток збільшує ризик передчасної смерті від серцево-судинних захворювань, респіраторних захворювань, раку легенів та інфекцій нижніх дихальних шляхів.

Більшість міського населення світу все ще живе в районах із шкідливими для здоров’я рівнями забруднення.

Щоб уникнути великого навантаження на здоров’я населення, спричиненого забрудненням повітря, знадобляться стратегії, які не тільки зменшують викиди, але й покращують загальне здоров’я населення, щоб зменшити вразливість, – сказала Вероніка Саузерленд з Університету Джорджа Вашингтона у Вашингтоні, округ Колумбія, провідний автор дослідження.

Фото - pixabay.com

Дослідники виявили, що середня концентрація шкідливих часток у всіх міських районах у всьому світі, становила 35 мікрограмів на кубічний метр у 2019 році, що перевищує рекомендації ВООЗ у сім разів.

Команда підрахувала, що у 2019 році 61 з кожних 100 тис смертей у міських районах була пов’язана з дрібними частками.

У Південно-Східній Азії спостерігалося збільшення середньозваженої концентрації шкідливих часток на 27% у період з 2000 по 2019 рік. За ці роки кількість смертей від них зросла на 33% з 63 до 84 на 100 тис людей.

У африканських містах концентрація шкідливих речовин знизилися на 18%, у європейських містах – на 21%, а в містах Північної та Південної Америки – на 29%. Однак це не не призвело до зниження рівня смертності.

Це означає, що інші демографічні фактори, такі як старіння населення та поганий загальний стан здоров’я, є впливовими чинниками смертності, пов’язаної із забрудненням середовища.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?