Між Росією та Румунією розгорівся конфлікт через "молдовську мову"
Категорія
Політика
Дата публікації

Між Росією та Румунією розгорівся конфлікт через "молдовську мову"

Між Росією та Румунією розгорівся конфлікт через "молдовську мову"
Джерело:  online.ua

Скандальна російська дипломатка Марія Захарова та очільник Міністерства закордонних справ Румунії Богдан Ауреску посперечалися з приводу назви державної мови в Молдові.

Джерело:  Newsmaker

Представники МЗС Румунії та РФ розсварилися через молдовську мову

Поплічниця Путіна звернула увагу на заяву дипломатичного відомства Румунії про те, що рішення парламенту Молдови про перейменування державної мови з "молдовської" на "румунську" "відновило наукову істину".

В історичній лінгвістиці давно встановився консенсус щодо молдовської та румунської мов. Вони дійсно схожі, але це різні наріччя. [...] Якщо хочуть переписувати назву мови, то нехай вже дотримуються історичної логіки і називають румунську молдовською, а не навпаки, - заявила представниця МЗС РФ.

На її слова одразу відреагував Ауреску, заявивши, що "молдовської мови не існує".

Це штучна конструкція, створена Радянським Союзом і згодом використана Росією в пропагандистських цілях, - наголосив він.

Захарова не залишила ці слова без відповіді.

Пана Богдана Ауреску теж ніколи не було, але ж він був створений. Хіба можна його тепер називати "штучною конструкцією"? На відміну від румунського міністра, молдовська мова є важливим явищем у світовій історії, - цинічно додала російська дипломатка.

Як уже згадувалося раніше, 16 березня парламент Молдови у другому читанні прийняв ініційований політичною силою PAS законопроєкт, який передбачає закріплення в усіх законах країни поняття "румунська мова" замість "молдовської" та "рідної" мов.

Ексглава розвідки Молдови спрогнозував дії Румунії у разі вторгнення РФ у республіку

За словами глави розвідки Молдови Юрія Брічага, офіційний Кишинів може розраховувати на допомогу США, НАТО та України у разі нового вторгнення армії РФ у республіку.

Проте найсерйознішу військову підтримку Молдова може отримати саме від Румунії.

Туреччина допомагала.У нас є ідентичні угоди між Республікою Молдовою та Румунією. Тому, в тих чи інших ситуаціях, нам можуть допомогти. Йдеться не про Румунію як країну НАТО, а про Румунію — нашого сусіда. Я не думаю, що ми до цього дійдемо. Але якщо дійдемо, Румунія ухвалить правильне рішення, — наголосив Брічаг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?