Міжнародна метеорна організація розповіла деталі падіння над Києвом боліда вагою 300 кг
Категорія
Україна
Дата публікації

Міжнародна метеорна організація розповіла деталі падіння над Києвом боліда вагою 300 кг

Міжнародна метеорна організація розповіла деталі падіння над Києвом боліда вагою 300 кг
Джерело:  online.ua

Експерти з'ясували, що 19 квітня над Києвом пролетів суперболід вагою 300 кг. 

Джерело: звіт ММО

Що відомо про політ боліда над Києвом

Як повідомляють світові ЗМІ, увечері 19 квітня 2023 року жителі столиці України Києва, який періодично зазнає російських ракетних обстрілів, були налякані яскравим спалахом у небі, - зазначили у звіті.

Так зазначили, що одразу не було зрозуміло, що це явище мало природне походження і було дуже яскравим болідом.

Частину боліда зафіксували на великій відстані камери Європейської болідної мережі (проєкт Астрономічного інституту Чеської академії наук, що діє в Словаччині у співпраці з Астрономічним інститутом Словацької академії наук) о 21:57 за київським часом.

Загалом падіння боліда тривало не більше 5 секунд.

Також спалах зафіксувала камера приватного проєкту AllSky7 в Угорщині, яка розташована у місті Фехердьярмат.

Експерти досліджували відео, отримані з Києва. Одне з них знято біля торгового центру River Mall і фіксує середню та кінцеву частини боліда.

Це відео було приблизно відкалібровано нами за допомогою зображень Google Earth.

Куди впав болід, що пролетів над Києвом

Траєкторія боліда була визначена з похибкою всього в кілька сотень метрів. Вперше болід був помічений на висоті 98 км над Великою Димеркою.

Потім він пройшов безпосередньо над Києвом на висоті близько 80 км і продовжив рух на південний захід зі швидкістю 29 км/с, - повідомили науковці.

Великий спалах стався на висоті 38 км, коли абсолютна зоряна величина боліда досягла - 18 або трохи більше, що означає, що болід відноситься до категорії суперболідів (боліди яскравіші за зоряну величину – 17).

Метеороїд орієнтовної початкової маси 200-300 кг (діаметр близько півметра) розпався на відстані 38 км на безліч фрагментів і пилу.

Востаннє болід був помічений на відео на висоті 28 км, коли його швидкість була близько 10 км/с.

Дані спалаху припускають, що тільки маленькі метеорити могли досягти землі. Залежно від розмірів і реальних висотних вітрів вони можуть знаходитися десь між містами Попільня, Романівка, Строків і Паволоч.

Фото - imo.net

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?