Міжнародний суд готується відкрити справи по військових злочинах РФ в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Міжнародний суд готується відкрити справи по військових злочинах РФ в Україні

Міжнародний суд готується відкрити справи по військових злочинах РФ в Україні
Джерело:  online.ua

Міжнародний кримінальний суд готується найближчим часом почати розгляд перших двох справ, пов'язаних із військовими злочинами РФ під час війни проти України.

Джерело:  The New York Times

Що відомо про відкриття перших справ проти РФ за війну проти України 

За інформацією видання з посиланням на посадовців суду, за підсумками розгляду цих справ будуть висунуті вимоги щодо арешту причетних до злочинів осіб.

Ці справи стануть першими міжнародними звинуваченнями щодо Росії з початку повномасштабного вторгнення. Робота над ними ведеться спеціальними групами уже упродовж кількох місяців.

Головними темами дебютних двох справ стануть: викрадання українських дітей та умисний напад на цивільну інфраструктуру.

Слідчі стверджують, що Росія викрадала українських дітей і підлітків і відправляла їх у російські табори перевиховання, а також що Кремль навмисно завдавав ударів по цивільній інфраструктурі, - зазначається у матеріалі видання.

Зокрема, головний прокурор МКС Карім Хан представить звинувачення колегії суддів досудового провадження, які будуть ухвалювати рішення стосовно дотримання правових стандартів для видачі ордерів на арешт чи необхідності додаткових доказів.

Ми публічно не обговорюємо деталі, пов’язані з поточними розслідуваннями, - підкреслили представники прокуратури МКС.

Чи можуть висунути звинувачення особисто Путіну 

Наразі не відомо, кому саме будуть висунуті звинувачення по цих перших двох справах.

Деякі сторонні дипломати та експерти сказали, що можливо висунуть звинувачення президенту Росії Володимиру В. Путіну, оскільки суд не визнає імунітет для глави держави у справах, пов’язаних із військовими злочинами, злочинами проти людства чи геноцидом, - наголошують автори матеріалу.

Однак малоймовірно, що судовий розгляд таки відбудеться. Заочно справи розглядати не будуть, а Російська Федерація скоріше всього не видасть власних високопосадовців.
Більше того, Кремль заперечує звинувачення у військових злочинах, не зважаючи на те, що міжнародні та українські слідчі зібрали вагомі докази низки звірств з перших днів вторгнення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?